Türk polisiye dramalarında polis imgesi: Geleneksel televizyon ve internet televizyonu yayınlarında ideolojik karşılaştırma
Police image in Turkish detective dramas: An ideological comparison in traditional television and internet television broadcasts
  1. Tez No: 732746
  2. Yazar: CEM EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KARS TAYANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: medya, televizyon dramaları, polisiye dramalar, temsil, imaj, ideoloji, media, television series, detective series, representation, image, ideology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Toplumsal ve politik iktidara sahip olan kesim, tarihin her döneminde bu iktidar konumunu sürdürebilmek için çeşitli yöntemler geliştirmiş ve böylece iktidarları altındaki kitleleri çeşitli biçimlerde pasifize ederek var olan toplumsal iktidar ilişkilerini; bir diğer deyişle statükoyu korumuşlardır. Egemen sınıfın mevcut iktidarını sürdürebilme çabası, modern öncesi çağlarda daha çok doğrudan baskı ve şiddet gibi yöntemlerle gerçekleştirilmiştir. Modern demokrasilerin doğuşuyla beraber, doğrudan baskı ve şiddet aracılığıyla sağlanan iktidarın yerini hegemonik iktidarlar almıştır. Kitle iletişim teknolojilerinin gelişmesinin ardından iletişim alanının bilimsel bir disiplin haline dönüşmesiyle birlikte ise eleştirel iletişim çalışmaları olarak kavramsallaştırılan ekol kapsamındaki araştırmalar tarafından ortaya, medyanın modern devletlerdeki mevcut iktidar ilişkilerinin yeniden üretiminin yapıldığı; egemen ideolojinin topluma hegemonik olarak dayatılmasına aracı olan bir kurum olduğu gibi tezler atmıştır. Bu düzlemde, görüntü ve sesi aynı anda iletme teknolojisiyle birlikte 20. Yüzyıl'ın ikinci yarısına damga vuran TV ve TV yayıncılığının en popüler formatlarından olan dramalar da zamanla eleştirel iletişim çalışmalarının en önemli araştırma nesnelerinden birisi haline gelmiştir. Gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda TV dramaları aracılığıyla egemen ideolojinin yeniden üretiminin yapıldığı; bu amaçla insanlara çeşitli tutum ve değerlerin önerildiği; türlü yargı ve kalıpların meşrulaştırıldığı; insanların dramaların kurmaca anlatı yapısı aracılığıyla belirli bir düşünsel perspektife yönlendirildiği gibi sonuçlara ulaşılmıştır. TV dramalarına ideolojik temsiller açısından bakıldığında, işlediği konu ve içerdiği temsiller bakımından devletin resmi güvenlik güçlerini yansıtan medya metinleri olarak polisiye dramaların da önemli bir araştırma konusu olduğu görülmektedir. Yerli polisiye dramalar, Türkiye'de özel TV yayıncılığının başladığı 1990'lı yıllardan itibaren oldukça popüler bir tür olarak göze çarpmaktadır. Bu tür yapımlar, geleneksel televizyon yayıncılığındaki popülaritesine ek olarak günümüzde henüz yeni bir teknoloji olmakla birlikte etki alanı günden güne artan internet TV türlerinden olan OTT TV'ler için de çekilmekte ve bu platformlarda yayınlanmaktadır. Bu noktada, hem geleneksel TV'deki hem de OTT TV'lerdeki polisiye dramalar dramatik anlatı ekseninde kurgulansa da, iki farklı TV platformunda yayınlanan aynı türdeki bu yapımlar arasında yayınlandıkları platformların farklılığı nedeniyle çeşitli farklılıklar bulunmaktadır. Bu tez kapsamında ilk olarak medya ile ideoloji ilişkisi tümdengelimsel bir yaklaşımla;TV dramalarının ideolojik yapılarının vurgulanacağı biçimde tarihsel ve kuramsal bağlamda açıklanmış; ardından ise TV yayıncılığının teknolojik gelişimi; internet TV türleri ve OTT TV'ler ve söz konusu gelişimin paralelinde geleneksel TV'deki dramalarla OTT TV'lerdeki dramalar yayıncılar ve izleyiciler açısından karşılaştırılmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise geleneksel TV'deki polisiye dramaların, Louis Althusser'in devletin baskı aygıtı olarak nitelediği polis kurumunu ve polis bireyleri nasıl bir imajla yansıttığıyla, OTT TV'lerdeki polisiye dramalarda bulunan polis imgesi nitel içerik çözümlemesi yöntemiyle saptanarak ideolojik açıdan karşılaştırılmış; iki farklı televizyon platformunda yayınlanan polisiye dramalardaki polis imgeleri arasındaki ideolojik farklılıklar nitel içerik çözümlemesi yöntemi kullanılarak tespit edilmiş ve bu farklılıkların gerekçeleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In every period of history, the section that owns the current social and political power has developed various methods to maintain this power position and thus pacifying the masses under their power in various ways; in otherwords, they preserved the statusquo. The process of maintaining the current power of the ruling class was carried out by methods such as direct pressure and violence in pre-modern times. With the emergence of modern democracies, hegemonic powers have replaced the power provided by direct pressure and violence. After the development of masscommunication technologies, with the transformation of the field of communication into a scientific discipline, it was revealed by the studies within the scope of the school, which was conceptualized as critical communication studies, that the media were reproduced in modern states; it has argued that it is an institution that media test hegemonic imposition of the dominant ideology on society. On this plane, television dramas, one of themost popular formats of television andtelevision broadcasting, which marked the second half of the 20th century with the technology of transmitting image and sound at the same time, have become one of the most important research objects of critical communication studies over time. As a result of there searches, it was found that the dominant ideology was reproduced through television dramas; for this purpose, various attitudes and values are offered to people; all kinds of judgments and stereotypes are legitimized; Results have been obtained as people are directed to a certain intellectual perspective through the fictional narrative structure of dramas. When television dramas are viewed in terms of ideological representations, it is seen that detective dramas, as media texts that reflect the official security forces of the state, are also a very important research topic. Local detective dramas stand out as a very popular genre since the 1990s, when private television channels began in Turkey. In addition to its popularity in traditional television broadcasting, detective dramas are also filmed and broadcast on OTT TVs, which is a newtechnologyandone of the internet television genres whose influence is increasing day by day. At this point, although detective dramas in both traditionalt elevision and OTT TV's are fictionalized on the axis of dramatic narrative, there are various differences between these productions of the same genre broadcast on two different television platforms due to the differences in the platforms they are broadcast on. Within thes cope of this thesis, firstly, the relationship between the media and ideology is explained in a historical and theoretical context, emphasizing the ideological structures of television dramas with a deductive technique; Afterwards, the drama broadcasts on traditional television and the drama broadcasts on OTT TV'swere compared. Then, with how the detective dramas on traditional television reflect the police institution and police individuals, which Louis Althusser describes as the state's oppressive apparatus; The police image in detective dramas on OTT TV's was determined and compared ideologically, and the ideological differences of police images in detective dramas broadcast on two different television platforms were explained with their justifications.