Türk Ceza Hukukunda şike ve teşvik primi suçu
The crime of match-fixing and incentive payment under Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 342122
  2. Yazar: BÜŞRA DEMİRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Spor Hukuku, Şike, Teşvik Primi, Spor Federasyonları, Ceza Hukuku
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Spor faaliyetlerinin sağlığı koruma ve boş zamanları değerlendirme aracı olmanın yanı sıra ekonomik bir uğraş alanı haline gelmesi ile spor müsabakaları manipülasyon girişimlerine maruz kalmış ve bazı kimselerin, özellikle de organize suç örgütlerinin haksız kazanç elde ettiği bir alan haline gelmiştir. Spor müsabakalarının dürüst, adil, spor ahlakına ve rekabet esasına dayalı olarak gerçekleştirilmesine önemli bir tehdit oluşturan bu fiiller, Türk hukukunda ilk kez 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun?un 11. maddesinde suç olarak düzenlenmiştir. Bu tez çalışmasında, 6222 sayılı Kanun ile düzenlenen şike ve teşvik primi suçu ve bu suç için öngörülen yaptırımlar, suç inceleme metoduna uygun bir biçimde ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu inceleme yapılırken konunun daha iyi anlaşılabilmesi için ulusal ve uluslararası spor teşkilatları hakkında açıklamalarda bulunulmuştur. Bunların yanı sıra karşılaştırmalı hukukta yer alan benzer düzenlemelere ve örnek kararlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sports activities have become economic fields as well as being a way of health protection and the enjoying the leisure time. As a result of this progress, sports contests have faced with the attempts targeting manipulations. In this regard, this area has turned into a field in which some people especially criminal organization gain unfair advantages. These acts threatening the realization of sports competitions which are honest, fair, competitive and based sports ethics have been first time criminalized on the article 11 of the code regarding the Prevention of Violence and Disorder in Sports number 6222.In this study the crime of match-fixing and incentive payment enacted in the code number 6222 have been tried to put across in accordance with the crime analysis method. By doing so, in an effort to better comprehend the explanations related to national and international sports organizations are provided. In addition to this, similar statues and cases in comparative law are included. KeyWords:Sport, Sports Law, Match-Fixing, IncentivePayment, Sports Federations, CriminalLaw