Üstün zekalı olan ve olmayan öğrencilerin mükemmeliyetçilik ve akademik özyeterlikleri arasındaki ilişki
The relationship between perfectionism and academic self efficacy in gifted and non-gifted students
- Tez No: 342136
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYÇA KÖKSAL KONİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Akademik Özyeterlik, Üstün Zekalı Öğrenciler, Perfectionism, Academic Self Efficacy, Gifted Students
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üstün Zekalılar Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırma, üstün zekalı olan ve olmayan öğrencilerin mükemmeliyetçilik ile akademik özyeterlikleri arasındaki ilişkiyi ve mükemmeliyetçilik ile akademik özyeterliklerini çeşitli değişkenler açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmanın amaçları doğrultusunda kişisel bilgi formu, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Akademik Özyeterlik Ölçeği ve Raven SPM Plus Testi; 2011-2012 eğitim öğretim yılında, İstanbul İlinde Darüşşafaka İlköğretim Okulu, Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulu ve Mevlana İlköğretim Okulu?na devam eden 213 üstün zekalı ve 221 normal zihin düzeyinde olmak üzere toplam 434 7. ve 8. sınıf öğrencisine uygulanmıştır.Akademik Özyeterlik Ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları için değişik sosyoekonomik düzeye sahip ilköğretim okullarında 7. ve 8. sınıfa devam eden toplam 437 öğrencinin verileri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ölçeğin güvenirlik katsayısı (Cronbach Alpha) .950 olarak bulunmuştur. Ölçeğin geçerliği, faktör analizi ve yapı geçerliği ile incelenmiş ve ölçeğin geçerliğine ilişkin kanıtlara ulaşılmıştır.Araştırmanın sonucunda, üstün zekalı olan ve olmayan öğrencilerin demografik özelliklerine göre mükemmeliyetçilik ve akademik özyeterlik düzeylerinin farklılık gösterdiği, üstün zekalı öğrencilerin çok boyutlu mükemmeliyetçilik ölçeği hatalara aşırı ilgi alt boyutu dışındaki tüm alt boyutları ile üstün zekalı olmayan öğrencilerin ise çok boyutlu mükemmeliyetçilik ölçeği hatalara aşırı ilgi alt boyutu ve davranışlardan şüphe alt boyutu dışındaki tüm alt boyutları ile akademik özyeterliklerinin anlamlı derecede ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to investigate the relationship between the perfectionism and academic self efficacy of gifted and non- gifted students and to investigate the perfectionism and academic self efficacy levels of gifted and non- gifted students in terms of different variables.For the purposes of this research, in 2011- 2012 academic year, 213 gifted and 221 non- gifted and totally 434 students who are seventh and eighth graders in Darüşşafaka Primary School, Beyazıt Ford Otosan Primary School and Mevlana Primary School in İstanbul city were applied the Multidimensional Perfectionism Scale, the College Academic Self Efficacy Scale, Raven?s SPM PLUS Version and personal information form. The datas of 437 students who are in seventh and eighth graders in primary schools which have various socioeconomic levels were used to establish the reliability and validity of the College Academic Self Efficacy Scale. The reliability of the scale was found by the Cronbach ? that was .950 respectively. The validity of the scale was established in terms of its factor structure and construct validities. Sufficient evidence was found for its validity.According to the results of this study, it is concluded that gifted and non- gifted students' levels of perfectionism and academic self efficacy differentiates in respect to students` demographic characteristics. It is found that there is a significant difference between all subscales of perfectionism except concern over mistakes subscale and academic self efficacy of gifted students. Also there is a significant difference between all subscales of perfectionism excep concern over mistakes and doubts about actions subscales and academic self efficacy of non- gifted students.