Türkiye'deki e-belediye uygulamalarının etkileri: Trabzon örneği
An effects of e-municipality applications in Turkey: The case of Trabzon
  1. Tez No: 342157
  2. Yazar: GÖKHAN ÇOBANOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: E-Belediye, E-Devlet, Yerel Yönetimler, Dünyada ve Türkiye?de E-Belediye Uygulamaları, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, E-Municipality, E-Goverment, Local Goverment, E-Municipality Applications InThe World andTurkey, Information and Communication Technology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye?deki ve Dünya?daki e-belediye uygulamaları üzerinden e-belediye algısını ortaya koymak ve Trabzon belediyesi örneğinde vatandaşların e-belediye?den algıladıkları ve bekledikleri hizmet kalite boyutunu ortaya çıkarmaktır. Ayrıca halkın yönetim süreçlerine daha geniş katılımını sağlamak için bilgi ve iletişim teknolojilerinden ne ölçüde faydalandığını yani e-belediyecilik hizmetlerini ne ölçüde kullandığını ortaya koymaktadır.Birinci bölümde ilk olarak, e-devlet kavramının gelişim süreci ve karşılaşılan sorunlar anlatılmıştır. Daha sonra ise e-devlet kavramının yerel boyutu olan e-belediye kavramının nasıl ortaya çıktığı, özellikleri ve faydalarından bahsedilmiştir.İkinci bölümde ise, e-belediye kavramının yasal çerçevesi ele alınmıştır. Daha sonrasında Türkiye?deki ve Dünya?daki e-belediye uygulamaları incelenmiş ve e-devlet ve e-belediye uygulamalarının etkinlik göstergeleri ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde ise, Trabzon belediyesinin e-belediye uygulamaları incelenmiş ve bunun sonucunda Trabzon belediyesinin tam olarak e-dönüşüm sürecini tamamlamadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Daha sonrasında yapılan anket sonucunda elde edilen verilere göre Trabzon Belediyesinin e-belediye uygulamalarından yaklaşık % 10? luk bir kesimin faydalandığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca faydalanmayan vatandaşların ise % 67?sinin e-belediye uygulamalarından haberdar olmadığı görülmüştür. E-belediye uygulamalarından faydalanan kişilerin ise cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, gelir, meslek ve internet kullanım sıklıkları ile algılanan hizmet değerleri arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı ortaya çıkmıştır. Fakat alt ölçeklerde yaş, gelir ve internet kullanım sıklıklarında algılanan hizmet değerleri arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is that put forward the application over e-municipality perception in Turkey and in the World and reveal citizen?s perception from municipality in Trabzon sample and waiting the extent of service quality. Besides it proves to ensure application wider than management process of public what extent to information and communication technology take advantage in other words what extent to using e-municipality servicesIn the first section firstly, the process of e-municipality concept progress and encountered issues are explained. Later the local extent of e-municipality concept that is to say how to appear e-municipality notion and its feature and advantage are mentioned.In the second section, the e-municipality of legal frame is handled. Later the application of e-municipality analyzed in Turkey and in the world and e-state and e-municipality applications efficiency indicator are revealed.In the third section, the applications of e-municipality are examined in Trabzon Municipality consequently Trabzon Municipality has reached to not complete evidence precisely e-transformation. According to datas, as a result of surveyed e-municipality application shows approximately 10 percent of advantage. Moreover, 67 percent citizens are seen to be unaware of e-municipality application. Utilizing citizens from e-municipality application has come up absurdly gender, revenue, education level and the frequency of net, the difference between perceived service values as statistical. However subscale, age, revenue and the frequency of net usage the diffrence between perceived service values has come up as statisticial.