Düzey 2 bölgelerinde sanayi sektörü rekabet analizi
Competetive analysis of industry sector on nuts 2 nuts regions
  1. Tez No: 342159
  2. Yazar: SELDA KONAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BERBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Düzey 2 Bölgeleri, Sanayi Sektörü, Temel Bileşenler Analizi, NUTs 2 regions, Industry Sector, Principal Component Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Sanayi sektörü, gerek diğer sektörlerle olan bağlantısı gerekse yarattığı katma değer ve istihdam bakımından ekonomik büyümenin kilit sektörü konumundadır. Temel bileşenler analizini kullanarak, Düzey 2 bölgelerinin sanayi sektörü rekabet analizini yapmak amacıyla hazırlanan bu çalışmada, bölgelerin mevcut sanayi yapısı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca sektörün sorunları incelenerek, çözüm önerileri getirilmiş ve bölgeler arası karşılaştırma yapılmıştır. Türkiye'de bölgeler arasındaki büyüme ve kalkınma tüm dönemler boyunca eşitsiz ve dengesiz gerçekleşmiştir. Temel Bileşenler Analizi kullanılarak yapılan sanayi gelişmişlik sıralamasında, bölgeler arası gelişmişlik farklarının olduğu bir gerçektir. Bu durumda, elde edilen veriler ışığında, sanayi sektörünün gelişmesini engelleyen sorunların ortadan kaldırılması ile ülkenin büyüme hızı daha iyi konuma gelebilir.
Özet (Çeviri)
Industry sector is the key domain for economical growth in terms of the connection with other sector including value added and employment. This study aims to be able to perform the industrial sector competitive analysis. In addition to that, the present industry structure in specific area is supported NUTs 2 regions with this study by using principal component analysis. Moreover, the problems have been examined, the suggestions have been put forward and the differences between regions have been compared.The growth and the development rate of Turkey's regions had been unbalanced and uneven. By using the principal component analysis the result of this study show that there has been significant development variations in the industrial development ranking. In this case, in the light of acquired data, the country's growth rate can be in better position with removal of problems which prevent the development of industry sector.