Adli muhasebede uzman tanıklık mesleği: Muhasebe meslek mensupları üzerine bir araştırma
Expert witnessing profession in forensic accounting: A research on members of accounting profession
  1. Tez No: 342187
  2. Yazar: YURDAGÜL ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uzman Tanıklık, Adli Muhasebe, Dava Destek Danışmanlığı, Expert Witnessing, Forensic Accounting, Litigation Support Consulting
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Adli muhasebenin uygulama alanlarından biri de uzman tanıklıktır. Uzman tanıklık mahkemeye intikal etmiş ticari ve mali uyuşmazlıkların çözümünde görev alan konusunda uzman kişilerin mahkeme heyetine yazılı ve sözlü sunum yaptığı uzmanlık alanıdır. Uzman tanıklık ülkemiz bilirkişilik kurumunun bir benzeridir.Türkiye'de ticari davalarda bilirkişilik yapanların büyük çoğunluğu muhasebe meslek elemanlarıdır. Ancak, muhasebe meslek elemanlarının uzman tanıklık kurumuna ne derece uyum sağlayacakları bilinmemektedir. Bu nedenle uzman tanıklık sisteminin ülkemizde uygulanabilirliğinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla uzman tanıklık ve bilirkişilik özellikleri tespit edilmiştir. Bu özelliklerinden yararlanılarak muhasebe meslek mensuplarına ve hakimlere yönelik anket formu hazırlanmıştır. Anket verileri, SPSS 15.0 paket programında analiz edilmiştir. Analizde, Faktör Analizi, Tek Örneklem Kolmogorov-Smirnov Testi, Mann-Whitney U Testi ve Kruskal ? Wallis Testi kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre ülkemiz bilirkişilik sisteminin yeterli olduğu söylenemez. Ülkemiz yargı sisteminin sertifikalı bilirkişilik yapacak uzman tanıklara ihtiyacı vardır. Muhasebe meslek mensuplarının şu an için gerekli uzman tanıklık yeterliliğine sahip değildir. Ancak muhasebe meslek mensupları alacakları bir eğitimle uzman tanıklık sistemine ayak uydurabilecektir. Muhasebe meslek mensupları ülkemiz bilirkişilik niteliklerini de temsil eden faktörlerde sadece uzman tanıklığa ait faktörlere göre daha yüksek yeterliliğe sahiptir. Bu sebeple eğitimin özellikle uzman tanıklık yeterlilik seviyelerini yükseltmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the application areas of forensic accounting is expert witnessing. Expert witnessing that experts specializing in who take part in solution of commercial and financial dispute written and oral presentations are made to the court field of profession. The Expert Witnessing is a kind of Court Expert Institution in our country.Most of court experts who serve in commercial cases in Turkey are members of accounting profession. However what extent members of accounting profession will adapt to expert witnessing is not known. For this reason, determine the applicability of expert witnessing in our country is aimed. That purpose, characteristic of expert witnessing and court expertness are identified. Survey sheet that for members of accounting profession was prepared by using this characteristic. Survey data are analyzed using SPSS 15.0 program. In the analysis, Factor Analysis, One Sample Kolmogorov-Smirnov Test, Mann-Whitney U Test and Kruskal - Wallis Test are used.According to the survey results; expert system in our country is sufficient can not be said. The judicial system in our country is in need of expert witnesses will be certified expert. Members of accounting profession is not eligible the necessary expert witnesses at the moment. However members of accounting profession will adapt expert witnesses with training. Members of accounting have higher properties that blong to factor of court expert in our country than properties that blong to factor of expert witnessing. Therefore, training especially raise the level competence of expert witnessing is required.