Ülke riskinin uluslararası sermaye hareketi üzerine etkileri: Türkiye örneği
The effects of country risk on international capital flow: The case of Turkey
- Tez No: 342186
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk, Ülke Riski, Ülke Riskini Etkileyen Faktörler, Finansal Kriz, Uluslararası Sermaye Hareketleri, Risk, country risk, international capital flows, Turk
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Gelişen ekonomilerde küreselleşmeyle birlikte uygulanan mali ve ticari serbestleşme politikaları bu ülkelere uluslararası sermaye yatırımlarını artırmaktadır. Bu yatırımlar birçok gelişmekte olan ülkenin geçiş ve gelişim süreçlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Uluslararası sermaye yatırımları yapılacak ülkedeki teşvik edici şartlar kadar, bu ülkelerin risk derecesi de bir o kadar etkilidir. Bu anlamda ülke riskini etkileyen ekonomik, finansal, sosyal ve politik faktörlerin, ayrıca faiz, kur, enflasyon ve sermaye piyasalarındaki dalgalanmaların sermaye hareketleri üzerindeki etkisi özellikle bu kararlarda oldukça önemlidir.Bu çalışmada, ülke riski kavramı ele alınarak ülke riskinin kaynakları belirtilmiş, bu riski hangi kuruluşların ölçtüğü ve riskin ölçülmesi ile ilgili olarak kullanılan modellere yer verilmiştir. Ayrıca uluslararası anlamda ülke riskinin uluslararası sermaye hareketleri üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, ülke riskinin sermaye hareketlerini önemli ölçüde etkilediği yargısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Globalization and continuing rapid financial as well as commercial liberalization policies have increased capital investments fort the developing countries. These kinds of investments have crucial role in developing countries and especially in transition economies.A foreign investment decision is affected by the country risks level as well as host government policy toward determining risk level of a country. There are several economic indicators such as interest rates, exchange rates, inflation rates and fluctuations in capital markets for foreign investors to determine risk level of a country.In this study, the concept of risk has been analyzed regarding the sources of a country?s risk, models and instructions measuring country?s risk, and the effects of country?s risk on the flows of international capital. The conclusion is that country?s risks are fundamentally important for international capital flows.