Çalışma yaşamında kadın yöneticilerin iş doyumu ve bankacılık sektöründe bir uygulama: Trabzon örneği
Job satisfaction of the women managers in the working life and the application in the banking sector: an example of Trabzon
  1. Tez No: 342194
  2. Yazar: MERİÇ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, kadın yönetici, çalışma hayatında kadının yeri, Job satisfaction, woman manager, role of woman in business life
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Hizmet sektöründe önemli bir yere sahip olan banka sektörü, bünyesindeki kadın yöneticilerin ve çalışanların, fiziksel, ruhsal isteklerine ve ihtiyaçlarına verdikleri önem, örgütün performans grafiklerini ve çalışanlarının iş doyumlarını direkt etkilemektedir. Çalışanların işlerinden memnun olup olmadığını ifade eden ?iş doyumu? kavramı büyük ölçüde, kişilerin yaşam doyumlarını, algılarını ve değerlerini etkileyen bir faktördür. Kişilerin işlerine olan bağlılıklarını, hassasiyetlerini ve önem seviyelerini belirleyen iş doyumu kavramı, sağlanamadığı takdirde ?iş doyumsuzluğu? olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir çok faktörden etkilenen iş doyumu kavramı, içsel ve dışsal faktörler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.Bu çalışmada Trabzon'da banka sektöründe çalışan kadın yöneticilerin iş doyum düzeylerini ölçmek ve kadın yöneticilerin demografik özelliklerinin iş doyumları üzerinde etkisi olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Bu bağlamda seçilen altı bankanın kadın yönetici ve yönetici adaylarının iş doyum düzeylerinin belirlenmesi için; Minnesota İş Doyum Anketinden ve kişisel bilgilerin yer aldığı bilgilendirme formundan yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde, demografik özelliklerin kadın yöneticilerin iş doyum düzeyleri üzerinde etkisi olup olmadığı araştırılırken, T-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi olan Anova Testinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance that banking sector, which has a significant role in service sector, in which woman managers intensively take parts, gives to the physical and emotional wishes and demands of the employees, directly effects the performance graphics of the organization and job satisfaction. ?Job satisfaction? concept meaning whether the employee is satisfied or unsatisfied with the job is a critical factor and effects mostly the person?s life satisfaction, perception and values. If Job satisfaction concept, which determines the loyalty, sensitivity and importance level of persons is not provided, which is effected by many factors, emerges as ? a job dissatisfaction?, it is divided into two factors; internal and external factors.This paper aims to measure the job satisfaction level of working women in the banking sector and determine the whether it has any effects of demographic features of women manager on job satisfaction level in Trabzon. Minnesota Job Satisfaction Survey and disclosure form which includes personal informations were used to determine the job satisfaction level of managers and manager candidate that work at six different bank in Trabzon. In the light of data concluded by analysis, T test and Anova Test which is One Way Analysis of Variance were used while searching whether it has effected demographic features on working women or not.