Gökçeada Uğurlu/Zeytinlik höyük kazısı ışığında MÖ 5. binde Batı Anadolu ve Doğu Ege Adaları
The Western Anatolia and Eastern Aegean Islands in the light of Gökçeada Uğurlu/Zeytinlik excavations in the 5th millennium BC
- Tez No: 342244
- Danışmanlar: PROF. DR. BURÇİN ERDOĞU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kumtepe IA/Beşik-Sivritepe Kültürü, Gökçeada, Orta Kalkolitik, Batı Anadolu ve Doğu Ege Adaları, Kumtepe IA/Beşik-Sivritepe Culture, Gökçeada, Middle Chalcolithic, Western Anatolia and Eastern Aegean İslands
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu tezin konusunu, MÖ 6. binyılın sonları ve MÖ 5. binyılın başlarına denk gelen ana hatlarıyla Trakya'nın güneyinden başlayıp, Batı Anadolu'da Bafa Gölü'ne kadar görülen, adını Çanakkale bölgesindeki Kumtepe ve Beşik-Sivritepe yerleşmelerinden alan Kumtepe IA/Beşik-Sivritepe Kültürü oluşturmaktadır. Bu kültür aynı zamanda Doğu Ege Adaları'nda da görülmektedir. Bu kültür kendisinden önce bölgede görülen Neolitik Çağ kültürlerden belirgin bir biçimde ayrılmaktadır. MÖ 6. binyılın sonları ve MÖ 5. binyılın başlarına denk gelen Kumtepe IA/Beşik-Sivritepe Kültürü, bölgenin Orta Kalkolitik dönemini içermektedir ve kendi içinde iki evreye ayrılmaktır.2009 yılında Uğurlu/Zeytinlik Höyük kazılarının başlamasıyla birlikte, Kumtepe IA/Beşik-Sivritepe Kültürü'ne ait buluntular Gökçeada da tespit edilmiştir. Daha önceki araştırmalarda kültürü tanımamızı sağlayacak mimari bilgilerimiz sadece Gülpınar yerleşimi ile olmuştur. Kültür genellikle çanak çömleği ile tanınmaktaydı. Gökçeada Uğurlu/Zeytinlik Höyük yerleşiminin kazılmasıyla birlikte yeni mimari veriler ortaya çıkmıştır. Amacımız, bu veriler ile birlikte kültürün doğru bir biçimde tanınması ve kültürün görüldüğü yerleşimlerin buluntuları ile karşılaştırarak kültüre yeni bir bakış açısı getirmektir. Bu bağlamda bu çalışmanın sonunda elde edilen bilgiler ve katalog kısmındaki verilerin toplu halde yer alması, gelecekte yapılacak olan çalışmalara da katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The topic of this work is Kumtepe IA/Beşik-Sivritepe Culture seen at the end of 6th Millennium BC and the beginning of 5th Millennium BC mainly in the region ranging from the southern Thrace to the Bafa Lake in Western Anatolia, which derives its name from Kumtepe and Beşik-Sivritepe settlements in the Çanakkale Region. This culture is also seen in the Eastern Aegean islands. This culture distinguishes from the Neolithic cultures which has seen in the region before. Kumtepe IA/Beşik-Sivritepe Culture that existed at the end of 6th Millennium BC and the beginning 5th Millennium BC includes the Middle Chalcolithic period of the region. This culture divides into two phasesIn 2009, with the beginning of Uğurlu/Zeytinlik Höyük excavations, the remains of Kumtepe IA/Beşik-Sivritepe Culture was found in Gökçeada. The architectural knowledge of previous researches which lead to know the culture was limited only with Gülpınar settlement. The culture was usually chracterized by pottery. The new architecture data had attained with excavation of Gökçeada Uğurlu/Zeytinlik Höyük. The data correctly to facilitate the recognition of culture and to bring a new perspective by comparing with remains of settlement from the culture. In this context, the information that were obtained at the end of this study and batch data at the catalog may also contribute to future studies.