Resimli Dünya Mecmuasının sistematik incelenmesi
Systematic analysis of the Magazine Resimli Dünya
  1. Tez No: 342245
  2. Yazar: İLHAN SÜZGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Resimli Dünya, Dergi, nceleme, Cumhuriyet Dönemi, Resimli Dünya, Magazine, Analysis, Republic Period
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 590
Özet
Cumhuriyet'in ilanından hemen sonra 1924 yılından itibaren yayımlanmaya başlayan Resimli Dünya dergisi toplam yirmi bir sayı olarak okuyucularının karşısına çıkmıştır. Haftalık, fenni, edebi ve terbiyevi bir çocuk dergisi olarak çıkan Resimli Dünya, yirmi birinci sayıdan sonra Resimli Halk Gazetesi olarak yayın hayatına devam etmiştir. Dergi hem içerik bakımından hem de görsel malzeme bakımından oldukça zengindir.Yaptığımız çalışma ?Ön Söz? ve ?Giriş?ten sonra iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında dönemin sosyal, siyasal ve kültürel yapısına değinerek yine dönemin basın faaliyetleri hakkında bilgi vermeye çalıştık.Birinci bölümde derginin biçim ve içerik açısından incelemesini yaptık. Bunun dışında dizin oluşturarak dergide bulunan malzemenin bir tasnifini oluşturmaya çalıştık. Biçim açısından yaptığımız çalışmada derginin biçim özelliklerine, yazar kadrosuna ve yayımlanış amacına, dergide bulunan reklam, ilan, tanıtım yazıları ve bilmecelere ait bilgilerin yanı sıra derginin sayısal görünümünü belirten tablolara yer verdik. İçerik açısından yaptığımız incelemede ise dergide bulunan yazıları edebiyat ile ilgili yazılar ve edebiyat dışı yazılar olmak üzere sınıflandırdık ve incelemeye çalıştık. İlk bölümün sonunda yer alan Dizin kısmında ise kronolojik, yazar adına göre, takma isimlere göre ve tematik olmak üzere dört başlık altında düzenlemeye çalıştık. Bunların dışında ?Sonuç? ve ?Kaynakça?yı da birinci bölümün sonunda vermeyi uygun gördük.Çalışmamızın ikinci bölümünü dergide bulunan metinlere ayırdık. Metinleri de edebiyat ile ilgili yazılar ve edebiyat dışı yazılar olmak üzere iki başlığa ayırmak suretiyle ve her başlık altındaki yazıları kendi içinde türlerine göre ayırarak vermeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTRight after the proclamation of Republic, the magazine Resimli Dünya welcomed it readers from the beginning of 1924 in total twenty one volumes. After its twenty first volume, The child magazine which was weekly being published as scientific, literary, educative continued its life under the name of Resimli Halk Gazetesi. The magazine was rich enough as content and visual items as well.Our study comprises of two main chapters beside ?preface?, ?introduction?, ?results? and ?references?. In introduction, we have attempted to apprise the journalistic activities of the magazine?s era by mentioning about social, cultural and political structure of its period.In the first chapter, we have analyzed the magazine in terms of format and content. In addition, we have tried to classify materials which were involved in the magazine by preparing an index. In our study related to the format of the magazine, we have not only given place to statistic tables but also features of format, writer staff of the magazine, the aim of being published, advertisements, notices, blurbs in the magazine and riddles. Also, concerning content of the magazine, we have divided the essays into two: `essays related to literature? and `essays non-related to literature? and afterwards we have tried to analyze them. We have been able to organise the Index which takes place in the first chapter under four titles in accordance with chronology, name of the writers, pen names and thematic, respectively.In our study, articles involved in the magazine have been analyzed in the second chapter. They have also been dived into two: `articles related to literature? and `articles non-related to literature?. Furthermore we have attempted to give the articles under each title by separating them according to their type.