The effect of the banking profitability and efficiency on liquidity: A dynamic panel analysis in Turkish banking sector
Bankacılıkta karlılık ve etkinlik değişkenlerinin likidite düzeyine etkisi: Türk bankacılık sektörüne ilişkin bir dinamik panel analizi
- Tez No: 773990
- Danışmanlar: PROF. DR. EBU BEKİR AYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Likidite, Kârlılık, Etkinlik, Türk Bankacılık Sektörü, GMM, Liquidity, Profitability, Efficiency, Turkish Banking Sector, GMM
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
2008 küresel finansal krizinin ardından bankacılık sektöründe likidite yönetimi çok daha önemli bir konu haline gelmiştir. Ekonomik sistemin omurgası bankacılık sistemidir ve likidite risk faktörleri de dahil olmak üzere bir dizi değişken, sistemin işleyişi üzerinde önemli etkiye sahiptir. Likidite oranları, sermaye oranları, etkinlik oranları ve karlılık oranları bu değişkenlere örnek olarak verilebilir. Likidite riski, bankaların borçlarını zamanında ödemek için yeterli likit varlığa sahip olmama ihtimalini gösterir. Bankalar, piyasanın ve müşterilerin güvenini korumak için, vade uyumsuzluğunun getirdiği likidite riskine karşı yeterli likit varlığa sahip olmalıdır. Optimum likidite seviyesinin belirlenmesi, piyasanın ve tüketicinin güvenini sağlamanın yanı sıra maliyet ve karlılığı da etkilediği için çok önemlidir. Özellikle bankalarda likidite düzeyi ile etkinlik ve karlılık değişkenleri arasında ciddi bir etkileşim bulunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye bankacılık sektöründe karlılık ve etkinlik değişkenlerinin banka likiditesi üzerindeki etkisini araştırmaktır. Türkiye Bankalar Birliği veri tabanından 2003-2021 yılları arasındaki 19 yıllık bir zaman diliminde 21 ticari bankaya ait veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. 2003 yılından 2021 yılına kadar Türkiye'de 21 ticari banka (3 devlet, 7 özel ve 11 yabancı banka) üzerinde hipotez testi yapmak için ikincil veriler kullanılmıştır. Bu çalışmada Sistem Genelleştirilmiş Momentler Yöntemi (SGMM) tahmin teknikleri kullanılmaktadır. Bulgular, Türk mevduat bankalarında etkinlik ve karlılık oranlarının likidite düzeyi ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu, ancak kullanılan likidite değişkenine bağlı olarak bu ilişkinin derecesinin farklılık gösterebildiğini ortaya koymaktadır. İki ayrı model üzerinde gerçekleştirilen Sistem GMM analiz sonuçları, Türk bankacılığında karlılığın (ROE) ve likiditenin (LATA ve LASL) pozitif korelasyon gösterdiğini ortaya koymaktadır. Ulaşılan bulgular, ROE'deki 1 birimlik artışın LATA'yı 0,0355 arttırdığını, bir diğer likidite ölçütü olan LASL'yi ise 0,1098 birim arttırdığını göstermektedir. Analizde kullanılan her iki modelde de faaliyet giderleri (OETA) ile likidite (LATA ve LASL) değişkenleri arasında pozitif ve %1 seviyesinde anlamlı korelasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Following the 2008 global financial crisis, liquidity management in banking sector has become a much more important issue. Furthermore, the backbone of economic system is the banking system and a number of variables, including liquidity risk factors, have a significant impact on how well it functions. Liquidity ratios, capital ratios, efficiency ratios and profitability ratios are some examples of the variables. Risk of liquidity indicates that banks won't have adequate liquid assets to pay their bills on time. In order to maintain the confidence of the market and clients, banks must hold enough liquid assets to defend against the risk of liquidity brought on by a maturity mismatch. Determining the optimal level of liquidity is crucial since it affect cost and profitability as well as maintaining the market's and consumer's confidence. Particularly in banks, there is a significant interaction between profitability, efficiency and liquidity. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the effect of profitability and efficiency variables on bank liquidity in Turkish banking sector. Quarterly data for 21 commercial banks (3 states, 7 private and 11 foreign banks) were gathered over a 19-year period from the Turkey Banks Association database from 2003 to 2021. A quantitative approach was used to examine the research hypotheses by performing a panel data analysis for the designated time frame. This study utilizes System Generalized Method of Moments (SGMM) estimation techniques. The results of the System GMM analysis performed on two different models reveal that profitability (ROE) and liquidity (LATA and LASL) in Turkish banking show a positive correlation at a significance level of 1%. The coefficient of ROE is 0.0355, indicating that the influence of ROE on liquidity in banks is significant at the 1% level, as one unit increase in ROE will also increase liquidity by 0.0355. Besides, the results show that at a 1% significant level, profitability (ROE) has significant and positive effects on liquidity (LASL), with one unit increase in ROE, increase also liquidity by 0.110. Also, positive and significant correlation has been found between operational expenses (OETA) and liquidity (LATA and LASL). This finding indicates that bank's liquidity needs increase when the level of efficiency decreases or operating expenses increase.