Klasik Batı Müziğinde klasik döneme ait armonik buluşlar ve tonal desenin tespiti
Harmonic inventions and defining the tonal pattern in classical era of Western Classical Music
- Tez No: 342296
- Danışmanlar: PROF. ATİLLA SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klasik Dönem, Tonal Desen, Armonik Buluşlar, Sonat Biçimi, Classical Era, Tonal Pattern, Harmonic Inventions, Sonata Form
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 546
Özet
Bu araştırmanın amacı Klasik Batı müziğinde Klasik Döneme ait armoni ve biçim unsurlarının eş zamanlı değişimlerine yönelik gelişmeleri tonal desen, biçim unsurları ve armonik buluşlar ile nitel ve nicel sonuçların ortaya konmasıdır. Bu amaca ulaşmak için Klasik dönem müzik biçeminin en önemli temsilcileri kabul edilen ve üretkenlik bakımından iki temel besteci olan Franz Joseph Haydn ve Wolfgang Amadeus Mozart'ın sonat biçiminde yazılmış elli beş piyano sonatının birinci bölümleri araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır.?Klasik Batı Müziğinin Klasik Döneminde armonik buluşlar nelerdir ve tonal desen nasıldır?? sorusu araştırmanın ana sorusu olarak kabul edilmiştir. Araştırmanın yönteminde nitel ve nicel yöntemler kullanılmış olup, araştırma deseni olarak belge tarama [nota çözümlemesi] deseni kullanılmıştır. Belge taraması ile elde edilen nitel veriler içerik çözümlemesi sonucunda kodlanarak (Excel) nicel verilere dönüştürülmüş ve SPSS programıyla betimsel bulgulara ulaşılmıştır.Araştırma sonuçlarına örnek olarak Haydn'ın on üç piyano sonatının ilk bölümlerinde sonat biçiminin Barok Dönemde oluşmaya başladığı haliyle sürdürüldüğü; Mozart'ın bir piyano sonatında bu geleneğin devam ettiği ve bir sonatında istisnai olarak konu ve çeşitlemelere yer verdiği görülmektedir. İncelenen tüm sonatların ilk bölümlerine bakıldığında sonat biçimine yönelik Barok Dönem ile bağın devam ettirildiği, sonat biçiminin kesinleştirildiği ve sonat biçiminden belirli ölçülerde ayrılmaya yönelik biçim unsurları tespit edilmiştir. Klasik döneme ilişkin armonik ve tonal yapıda Eksen, Çeken ve istisnai Alt Çeken ilişkilerinin sıklıkla kullanıldığı ancak renk akorları ve tonaliteleri ile Romantik döneme yönelik öncü fikirlerin oluştuğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The scope of the present research is to show developments for simultaneous changes in the elements of harmony and form materials with tonal pattern, form materials and harmonic inventions qualitatively and quantitatively those are reveal the results the Western Classical Music Classical Era?s. Accordingly, two Classic composers who are accepted as the most important representatives of Classic music and the most productive composers of their times Haydn and Mozart?s fifty-five piano sonatas written in sonata form.The fundamental research problem is set as follows: ?What are the harmonic inventions and the manner of tonal pattern in Western Classical Music Classical Era??. The research is based on quantitative and qualitative methods, while document analysis is picked as research pattern. The qualitative data obtained by document analysis as a result of content analysis coded (Excel-SPSS) to converted into quantitative datas were reached with the descriptive findings.As an example for the results of this research, it is seen that in the first parts of Haydn?s thirteen piano sonatas sonata form continued as it was in the first movement of Baroque Era; in one of Mozart?s piano sonatas this tradition is followed and in another one of his piano sonatas it is seen ,as an exception, that he used the theme and variations. While examining the first parts of all the sonatas it is found that the link with Baroque Era in sonata form continued, and it is determined that there were elements of this form which are for the absolution of sonata form and for departing from sonata form. It is understood that in harmonic and tonal form dominant and exception subdominant connentions are commonly used but chromatic chors and tonalities is the leading ideas for Romantic Era.