Artistik anatomi ve güzel sanatlar eğitimindeki yeri
Artistic anatomy and its role in fine arts education
  1. Tez No: 342297
  2. Yazar: AYLİN ERSOY ALTINOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ BAYAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Anatomy, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Artistik Anatomi, Disseksiyon, Proporsiyon, Beden, nsan Figürü, Eğitim, Artistic anatomy, dissection, proportion, body, human figure, education
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
İnsanı tanımanın en temel unsurlardan biri olan bedenin, muhteşem şeklini ve mükemmel yapısını sanatla ve bilimle ilişki kurarak, bütüncül yorumlayan artistik anatomi kavramı, bu çalımanın odak noktasıdır.Artistik anatomi, insan bedeninin dış görünüşüne yansıyan bölümlerinin boyutlarının ve proporsiyonlarının, farklı durum ve hareketlerdeki deği?imlerinin yanı sıra, algıya yardımcı olacak içyapıyı- kemik, kas, yağ ve cilt dokusunu araştırmaktadır. Leonardo?nun, ?daha iyi resim yapmak için bedenin içyapısını bilmek gerekir? anlayışı da artistik anatominin özünü oluşturmaktadır.Tezde, anatomik yanılgılardan Rönesans?ta disseksiyonların gösterildiği sahnelere kadar bedenle ilgili bilginin gelişimi, sanatçıların çok eski zamanlardan beri beden tasvirlerinde kullandıkları kanonlar incelenmi?tir. Sanatsal anlamda ifadesi hiç de kolay olmayan bedene, dı? formunu veren yapı elemanları ve bölümleri, tıbbi terimleri ile birlikte açıklanmıştır. Özgür ifadeyi kısıtladığı için güzel sanatlar eğitiminde okutulması zaman zaman tartışma konusu olan artistik anatomi dersinin amaçları ve sanatçıya katkıları irdelenmiştir. İnsan figürü çiziminde kullanılabilecek birçok bilimsel metot, örnekler vererek derlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The focus of study is the concept of Artistic Anatomy relating the perfect shape andstructure of the body- one of the basic elements to identify a person- with art and science in aholistic way.Besides the changes in the size and proportion of human body?s outer parts in differentstates and movements, artistic anatomy is also researching inner parts such as bone, muscle,fat and skin tissue to help for perception.Leonardo?s approach ?It?s essential to know the inner structure of the body to draw betterpictures? is the essence of artistic anatomy.İn this thesis, the development in the knowledge about body concerning anatomical errorsand scenes showing the dissections during Renaissance and canons used in artists depictionsof the body since the ancient times were examined. Body is not an easy concept to express inthe artistic sense and structural elements and parts that form the outer body are explainedalong with the medical terms. The aims of artistic anatomy course which is a matter of debatefor fine arts education from time, as it restricts free expression and its contribution to theartists are discussed. Various scientific methods that can be used for drawing human figureare tried to be compiled by giving examples.