İlkokul öğrencilerinin ailelerinin aile işlevleri, çocuğun beslenmesindeki tutum ve davranışları ile çocuğun beden kitle indeksi arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study on the relationship between primary school students parents' attitude towards eating habits and body-mass index of children and their parental functions
- Tez No: 342342
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE DİLEK GÜLDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Halk Sağlığı, Education and Training, Public Health
- Anahtar Kelimeler: ilkokul 1. Sınıf öğrencileri, aile işlevleri, ailelerin tutum-davranışları, beden kitle indeksi, Primary school 1st class students, family functioning, family attitudes-behavior, and body mass index
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada; ilkokul 1.sınıf öğrencilerinin (66-84 ay) ailelerinin aile işlevlerini gerçekleştirme düzeyleri, ailelerin çocuğun beslenmesindeki tutum ve davranışları ile çocuğun beden kitle indeksi arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı; ilkokul 1.sınıf öğrencilerinin ailelerinin aile işlevlerini gerçekleştirme düzeyleri ve ailelerin çocuğun beslenmesindeki tutum ve davranışları ile çocuğun beden kitle indeksi arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. İlişkisel tarama modeline uygun olarak hazırlanan araştırmanın evreni İzmir ili Bornova ilçesindeki 33 ilkokul arasından rasgele örnekleme yöntemiyle seçilen 16 ilkokul 1. sınıf öğrencileridir. Araştırmanın örneklemi, küme örnekleme yönetimiyle belirlenerek seçilen 16 okulun birer şubesindeki öğrencilerdir. Bu araştırmada kullanılan veri toplama araçları; Nurdan CAMCI tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış olan `Çocuk Besleme Anketi (Child Feeding Questionnaire-CFQ), ve Prof.Dr. Işıl BULUT tarafından geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış olan `Aile İşlevleri Değerlendirme Ölçeği? ile `Beden Kitle İndeksi (?Quetelet İndeks?) (Ağırlık (kg) / boy2 (metre))? dir. Yapılan çalışmada gerekli izinler alındıktan sonra belirlenen ölçekler uygulanarak gerekli bilgiler alınmıştır ve yapılan tüm uygulamalar sonucunda veriler analiz edilmek üzere bir araya getirilmiştir. Araştırmanın verileri ilkokul 1. Sınıf öğrencilerinin velilerinin verdikleri cevaplardan oluşmuştur. Uygulama önceden müdür ve öğretmenlere anlatılmış, özellikle rehber öğretmenlerden yardım alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir.Verilerin çözümlenmesinde anketleri cevaplandıran bireylerin sorulara verdikleri cevaplar doğrultusunda betimsel istatistiklere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
A Study on the Relationship Between Primary School Students' Parents' Attitude Towards Eating Habits and Body-Mass Index of Children and Their Parental Functions In this research; elementary school 1st grade students? (66-84 months) families performing levels of family functions, the relationship between the families attitudes and behaviors of child nutrition and the child's body mass index were examined. The aim of this study is to reveal that whether there is a significant relationship between families attitudes and behaviors of child nutrition and the child's body mass index and elementary school 1st grade students? families performing levels of family functions. The system of research prepared in accordance with the relational scanning model are 16 primary school 1st class students selected with random sampling from 33 elementary school in Bornova district of the province of Izmir. The sample of the study are students of a branch of the 16 schools which are selected by determining the management of cluster sampling. Data collection tools used in this study; Child Feeding Questionnaire( CFQ),validity and reliability study has been made by Nurdan CAMCI and Family Functions Rating Scale, validity and reliability study has been made by Prof. Dr. Işıl BULUT and Body Mass Index (weight (kg) / height (m)). After taking required permissions, necessary information were obtained from the study by applying the determined scales and as a result of all applications, the data have been brought together to be analyzed. The data of the research consist of the answers of primary school 1st class students? families. The application has already been explained to principal and teachers, particularly, guide teachers were asked for help. The data were evaluated by using statistical package SPSS program. In analyzing the data, descriptive statistics were made in accordance with the individuals? answers to the questions of surveys.