Eroin bağımlılarında yüzdeki duygu ifadelerini tanıma ve hemisferik asimetrinin görsel yarı alan tekniği ile incelenmesi
Investigation of recognition of emotional faci?al expression and hemispheric asymmetry with divided visual field technique in heroin addicts
- Tez No: 342384
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFAÖZKAN PEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yüzdeki duygu ifadeleri, Eroin bağımlılığı, Hemisferik Asimetri, Emotional Facial Expressions, Heroin Addicts, Hemispheric Asymmetry
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Yüzdeki duygu ifadeleri, kişinin karşısındakinin duygularını anlamada güvenilir ve hızlı ipuçları olarak görülmektedir. Yapılan araştırmalar alkol ve madde bağımlısı olarak yatan hastaların yüzdeki duygu ifadelerini tanımada sağlıklı insanlara kıyasla daha düşük performans gösterdiklerini ortaya koymuştur. Evrensel olarak kabul edilen mutlu, üzgün, kızgın, şaşırmış, korkmuş, iğrenmiş ve nötr duygu ifadelerini tanımada hemisferik asimetrinin incelendiği çalışmalar yer almaktadır. Fakat, eroin bağımlısı olan hastalarda yüzdeki duygu ifadelerini tanımada hemisferik asimetrinin incelendiği bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı; eroin bağımlılarında yüzdeki duygu ifadelerini tanıma ve hemisferik asimetrinin doğruluk ve tepki süresi bakımından Görsel Yarı Alan (GYA) tekniği ile incelenmesidir. Çalışmada 31 eroin bağımlısı hasta ve 32 sağlıklı normal katılımcıdan yer almaktadır. Katılımcılara Gönüllü Katılım Formu, Demografik Bilgi Formu, El Kullanım Testi, Beck Depresyon Envanteri (BDE), Durumluk-Süreklilik Kaygı Envanteri (DSKE), Ruhsal Belirti Tarama Testi (SCL 90-R) uygulanmıştır. Daha sonra bilgisayar ortamında bireysel olarak Duygu İfadeleri Tanıma testi katılımcılara uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, eroin bağımlısı hastaların üzgün, kızgın, şaşırmış ve korkmuş yüz ifadelerini tanımada normal katılımcılara göre daha daha az doğru cevaplara ve daha uzun tepki süresine sahip olduklarını göstermektedir. Sağlıklı normal insanlarda kızgın yüz ifadelerine cevap vermede doğruluk bakımından görülen SOLH başatlığının eroin bağımlısı hastalarda bozulduğu bulunmuştur. Üzgün, kızgın, şaşırmış kadın ve şaşırmış, korkmuş erkek fotoğraflarını tanımada eroin bağımlısı hastalar sağlıklı normal katılımcılara göre daha az doğru cevaplar vermişlerdir. Elde edilen bulgular literatürdeki bulgular ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Emotional Facial Expressions are accepted as a fast and reliable ways of understanding the feelings of other human beings. Recent studies show that patients who are hospitalized with alcohol and substance abuse partially lose their ability to perceive such facial expressions when compared to healthy people. There has been an increasing body literature on the role of hemispheric asymmetry in perceiving the universally accepted facial expressions like happy, sad, angry, surprised, fearful, disgusted, and neutral. On the other hand, no such study exists for heroin addicts. Hence, the main goal of this study is to; investigate the facial expressions of emotion of heroin addicts, and examine the accuracy and response time of hemispheric asymmetry by employing the Divided Visual Field technique. The sample size of this study is 31 heroin addicts and 32 healthy patients. Further, demographics information is collected and Beck Depression Inventory (BDI), State Trait Anxiety Inventory (STAI), The Symptom Checklist is applied to entire volunteer population. Then each individual participant has taken the PHP based Emotional Facial Expression test in a computer environment. Our results indicate that, heroin addicts give less correct answers in detecting the facial expressions for sad, angry, surprised, and fearful emotions, and their response time is longer when compared to healthy people. It is found that the LH (Left Hemisphere) accuracy superiority in response to recognize angry expression in healty subjects is deteriorated in heroin addicts. Heroin addicts has less accurate response than healty subjects in recognising sad female, angry female, surprised female, surprised male and fearful male expressions. The results obtained has discussed in the light of previous findings in the literature.