Basın ilanlarında Yunan mitolojisi öğelerinin kullanımı
The use of the elements of Greek mythology in print advertising
  1. Tez No: 342407
  2. Yazar: NALAN KANTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DEMET KARAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Fine Arts, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Mit, Mitoloji, Basın İlanları, Reklamcılık, Myth, Mythology, Print Advertising, Advertising
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
?Mythos? Yunanca söz, öykü anlamına gelmektedir. Mitler kutsal hikayelerdir. Dünyanın yaratılışını, tanrıların, kahramanrın maceralarını doğanın açıklanamayan düzenini anlamak için ortaya çıkmıştır. Her kültürün kendine ait miti bulunmaktadır. Mitoloji ise mitlerin ortaya çıkışını, yaşadığı değişimleri inceleyen bilim dalıdır. Mitolojiler kutsal sayılıp mecazlardan oluşmaktadırlar. Mitler insanların doğayı anlama açısından önemli başlangıç belgeleri sayılmaktadırlar. Bilim ve sanat yoluyla günümüze ulaşmışlardır. Felsefe, psikoloji, resim, heykel, antropoloji, tarih, edebiyat ve pek çok alana girmişlerdir. Mitler sanatta kullanıldığı gibi reklamcılıkta da pek çok defa kullanılmıştır. İnsanların kültürel değerleri ve hikayeleri basın ilanlarında ürün veya hizmetlerin tanıtımında, daha akılda kalıcı bir mesaj vermek için kullanılmıştır. İlanlarda en sık kullanılan mitoloji ise Yunan mitolojisidir. Bunun sebebi ise en popüler ve bilinirliği en fazla olan mitolojinin Yunan mitolojisi olmasıdır. Bu çalışmanın yapılış amacı, basın ilanlarında mitolojinin yaratıcı strateji olarak kullanılmasının sıklaşmasının sebeplerini ve bunun reklamcıya sağladığı kolaylıkları ortaya koymaktır. Aynı zamanda mitolojik öğelerin kullanıldığı reklam kampanyalarında hedef kitlenin eğitim seviyesinin etkisi incelenmektedir. Çalışmada genel reklam stratejisi yöntemleri anlatılmış, yaratıcı strateji kullanımında Yunan mitolojisi öğelerinin kullanımı örneklerle açıklanarak reklam analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Mythos”the Greek word, which means the story. Myths are sacred stories. Creation of the world, gods, heroes have emerged to understand the layout of the unexplained nature adventures. Every culture has its own myth. The emergence of myths, mythology, is a branch of science that studies the changes experienced. Metaphors are composed of sacred mythologies counted. Myths initial documents are treated as important in terms of understanding the nature of people. Reached through the science and art of the present day. Philosophy, psychology, painting, sculpture, anthropology, history and literature have engaged in many areas. Myths are used in advertising many times, as used in art. Stories of people's cultural values and the promotion of products or services, printed advertisements, used to convey a message more memorable. Ads of the most commonly used Greek mythology. The reason for this is the more popular and more awareness of the mythology of Greek mythology. The aim of this study is to construction, media advertisements, and that the reasons for the increase in the use of mythology as a creative strategy to reveal the amenities provided by advertiser. It is also used in the mythological elements in the education level of the target group investigates the impact of advertising campaigns. In the study described in the general methods of advertising strategy, creative advertising strategy is explained using examples of the use of the elements of Greek mythology were analyzed.