Sözlü Türk müziği'nde yorum
Interpretation in Turkish verbal music
  1. Tez No: 342428
  2. Yazar: GÖKNİL BİŞAK ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN KÖRÜKÇÜ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, Yorum, Yorum Unsurları, Turkish Music, Interpretation, Interpretation Factors
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, Sözlü Türk Müziği'nde ?yorum? kavramının içeriğinin ortaya konulmasına ve yorumu oluşturan unsurların tespitine yöneliktir.Araştırma esnasında öncelikli olarak sanat, müzik, felsefe, psikoloji alanlarında yapılan çeşitli çalışmalar ile müzikte yorum konusu, yabancı kaynaklar da tespit edilerek incelenmiştir. ?Sanat ve yorum?, ?müzik ve yorum? incelemelerinden sonra ise ?Türk Müziği'nde Yorum? ve ?Sözlü Türk Müziği'nde Yorum? konuları, müziğimizin üslup özellikleri göz önünde bulundurularak ele alınmıştır.Yorum farklılıklarına sebep olan süslemeler, dinlenilen çeşitli kayıtlar arasından seçilen sekiz yorumcu ve yorumladıkları on bir eser üzerinde yapılan çalışmalar sonucu tespit edilmiştir. Bu eserler, yorumlanan şekli üstte, orijinal notası altta olmak suretiyle çift porte üzerinde yazılmıştır.Yoruma etki eden unsurlar ise ?eser ile ilgili unsurlar? ve ?icracı ile ilgili unsurlar? ana başlıkları altında incelenmiş, son olarak da örnek bir eser ölçü ölçü tetkik edilmiştir.Yapılan inceleme ve analizler neticesinde, Türk Müziği'nde yorum esnasında yapılan çeşitli süslemeler tespit edilmiş, ?yorum? kavramı, ?yorum unsurları? ve ?yoruma etki eden unsurlar? ortaya konulmuştur. İcra kolaylığının yanı sıra yoruma ruh veren söz konusu süslemelerin nota yazımında kullanılabilmesi için, bazı işaretlerle ifade edilmesi yönünde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine the factors which have been generating the interpretation and explanation of the content of“ interpretation”in the Turkish Verbal Music.In the research, various studies which have been conducted in the field of art, music, philosophy and psychology and subject of interpretation in music have been primarily examined by analyzing the numerous foreign sources. The subjects of“Interpretation in Turkish Music”and“ Interpretation in Turkish Verbal Music”have been analyzed in consideration of the characteristics of style of our music upon the examination of the“Art and interpretation”,“music and interpretation”.Enrichments which cause differences in interpretation are determined as a result of the studies which have been conducted on the eleven performances of the eight musicians that have been selected from the various records. These creations have been written in the Sibelius Musical Notation Writing Software on double staff in such a way that interpreted part is on the upper section and original notation on the lower section.The factors which have been affecting the interpretation, have been examined under the main title such as“ factors regarding the creation”and“factors regarding the performer”and a sample creation is analyzed in a meter by meter manner as a conclusion.As a result of the examinations and analyses, It is determined that there are some enrichments during the interpretation of the Turkish Music and concept of“interpretation”,“interpretation factors”and“factors that affecting the interpretation”are put forth. Some suggestions have been made towards the use of some signs so as to use respective enrichments in the notation which give spirit to the interpretation as well as facilitating the performance.