Koyulhisar (Sivas) ve yakın çevresinde dinsel pratiklerin müzikal yansımaları
The musical refletctions of relicious practicals in and around Koyulhisar (Sivas)
  1. Tez No: 342443
  2. Yazar: SILA EROL
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MELİH DUYGULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Geçişkenlik, Alevî Müziği, Sünnî Müziği, Nefes, İlahi, Semah, Zikir, Cultural transmission, Alevî Music, Sünnî Music, Nefes, Hymn, Semah, Dhikr
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Koyulhisar (Sivas) ve Yakın Çevresinde Dinsel Pratiklerin Müzikal Yansımaları başlıklı bu çalışmada; Koyulhisar ilçe merkezi ve köylerindeki dinî gruplar tespit edilmiş, Koyulhisar'da yaşayan Alevî ve Sünnîlerin, dinsel pratiklerinde uyguladıkları müzikal ögeler, kültürel geçişkenlik kuramı çerçevesinde karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Birinci Bölümde, Koyulhisar yöresinin tarihi, kültürel ve sosyal yapısı; İkinci Bölümde, yöredeki dinî yapılanma; Üçüncü Bölümde, derlenen ezgilerin müzikal ve edebî özellikleri; Dördüncü Bölümde ise kültürel geçişkenlik bağlamında inanç ve müzik ilişkisi incelenmiştir.Çalışmada yer alan ?Ekler? Bölümünde ise derlenen ezgilerin notaları ve güfteler/ ezgi metinleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
On our work which?s headline is ?The Musical Reflections of Religious Practicals In and Around Koyulhisar (Sivas)? different religious groups have been dedected, the musical elements in the religious habits of Alevî and Sünnî groups in and around Koyulhisar are viewed comperatively within the framework of cultural transmission theory.In the first part of our work, history of Koyulhisar region including it?s cultural and social structure; In the second part the religious settlement in the region; In the third part, the musical and literary characteristics of the melodies that are compiled on our fieldwork; and on the fourth part, the relationship between faith and music is viewed within the framework of cultural transmission theory.The appendices part of our work includes the musical notes and lyrics/texts of the compiled melodies.