Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi'nde dengbêjlik (Âşıklık) geleneği ve bunun sosyo-kültürel yansımaları
Dengbêjlik (Âşiklik) tradition in the Eastern and Southeastern Anatolia and its socio-cultural reflections
  1. Tez No: 342444
  2. Yazar: RODİZAN ÜRÜN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MELİH DUYGULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Türk Dili ve Edebiyatı, Music, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dengbêjlik Geleneği, Dengbej, Kürt Müziği, Stran, Kilam, Dengbêjlik Tradition, Dengbej, Kurdish Music, Stran, Kilam
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
?Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Dengbêjlik (âşıklık) Geleneği ve Bunun Sosyo-Kültürel Yansımaları? isimli bu çalışmada; bu bölgelerdeki bazı il ve ilçe merkezlerinde alan araştırmaları kapsamında dengbêjlik geleneğiyle ilgili bazı materyaller derlenmiş ve bu veriler doğrultusunda dengbêjlik geleneğinin Kürt toplumu içerisindeki sosyal ve kültürel konumlarına ilişkin bazı cevaplar aranmıştır.Çalışmamız İki bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, bölgelerin coğrafik, kültürel, tarihi yapıları ile dengbêjlik kavramı ve içeriğine ilişkin bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde ise dengbêj müziğinin müzikal ve edebî yapısı irdelenmiş; son olarak dengbêj müziğinin teknik özelliklerine ait bazı bilgiler verilmiştir.Çalışmamızın ?Ekler? Bölümünde ise derlenen ezgilerin notaları, ezgi metinleri ve kaynak kişilerin biyografileri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study titled ?Dengbêjlik (Âşıklık) Tradition in the Eastern and Southeastern Anatolia and Its Socio-Cultural Reflections?; a number of materials on the dengbêjlik tradition was compiled from several cities and towns in these regions as a part of the field work and in line with this data, some answers were sought regarding the social and cultural positions of the dengbêjlik tradition in the Kurdish community.Our study consists of two parts: The first part contains information on the geographical, cultural, and historical structures of these regions as well as on the concept and content of dengbêjlik. The second part dwells on the musical and literary structure of the dengbêj music and finally includes some information on the technical aspects of the dengbêj music.The ?Appendix? part of our study includes the notes of melodies, melody texts and biographies of the reference people.