Müzikal kimlik bağlamında Adapazarı Çerkesler'inin müzik kültürleri
Musical identity in the context of music cultures Circassians Adapazari
  1. Tez No: 342451
  2. Yazar: MÜNEVVER PINAR ÖZYÜREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR SOMAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Adapazarı Çerkesler'i, Müzik, Kültür
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Günümüzde Türkiye sınırları içerisinde yaşayan Çerkesler, savaş ve dini baskı sebebiyle göç etmişlerdir. Çerkesler, Türkiye ile olan bağlarının ortak paydasına müziği ve dini yerleştirerek, onu bir kimlik belirteci olarak kullanmayı sürdürmüşlerdir.Toplumları müzikal bakımdan birbirlerinden farklı kılan temel özellik, geliştirdikleri müzik üslubudur. Kültür kavramının doğasından kaynaklanan bir sonuç olarak, Çerkes müzik kültürü, yakın çevresinde bulunan tüm müzik kültürleri ile ilişki ve benzerlikler taşımaktadır. Ancak aynı coğrafyada yaşayan diğer toplumların müziklerinden farklı olarak Çerkes müziği, bu kültürel benzeşmelerin yanı sıra, kendine özgü olanı da koruyabilmiştir.Tezimizde etnomüzikoloji, sosyoloji, antropoloji ve tarih alanlarını kapsayan bir disiplinler arası çalışma metodolojisi takip edilmiştir. Çerkes müziği örneklerini toplamak için Adapazarı bölgesindeki Mesudiye, Kuzuluk ve Balballı köyleri seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Circassians living within the borders of modern Turkey, due to the war and emigrated from religious oppression. The Circassians, Turkey's ties with the music and religion by placing the common denominator, it continued to use it as an identity marker.The main feature that distinguishes the musical societies of each other, developed by the wording of music. As a result from the nature of the concept of culture, Circassian music culture, in the vicinity of the relationship and similarities with all of the music cultures.Unlike other communities living in the same region, however, the Circassian music soundtrack, as well as the cultural similarity, or able to maintain its own thing. In our thesis, ethnomusicology, sociology, anthropology and history covering the areas have been pursuing an interdisciplinary methodology. Mesudiye in Adapazari to collect samples of the Circassian music, Kuzuluk and villages were selected Balballı.KEYWORDS: CIRCASSIANS ADAPAZARI, Music, Culture