Lisansüstü eğitim programlarında öğrenim gören öğrencilerin bilimsel araştırma sürecindeki kavram yanılgılarının belirlenmesi
Determination of graduate students misconceptions related to scientific research process
  1. Tez No: 342460
  2. Yazar: BURÇİN ORÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram, Kavram Yanılgısı, Lisansüstü Eğitim, İki Aşamalı Teşhis Testi, Araştırma Yeterliği, Consept, Misconseption, Postgraduate Education, TwoTier Diagnostic Test, Research Efficacy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada eğitim bilimleri enstitülerinde lisansüstü eğitim yapan öğrencilerin, bilimsel araştırma sürecinde sıklıkla kullanılan kavramlarla ilgili zihinlerinde var olan kavram yanılgılarının saptanması ve kavram yanılgısı düzeylerinin araştırma yeterlilikleriyle ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modeli niteliğinde olan araştırmanın çalışma grubunu Ankara ve Gazi Üniversiteleri?nin Eğitim Bilimleri Enstitüleri?nde öğrenim gören 58?i yüksek lisans, 52?si ise doktora olmak üzere 110 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen 12 maddelik Araştırma Kavramları Testi (AKT) ile Büyüköztürk (1996) tarafından geliştirilen 43 maddelik Araştırmada Bilişsel-Devinişsel Yeterlikler Ölçeği (ABDYÖ) kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında çözümlenmiştir. Öğrencilerin AKT?ye verdikleri yanıtlara göre doğru, yanlış ve kavram yanılgısı içeren yanıtları frekans ve yüzde tablolarına dönüştürülmüş ve sorulara verilen yanıtlar ayrıntılı olarak incelenmiştir. Öğrencilerin AKT `den aldıkları kavram yanılgısı puanları arasında bulundukları lisansüstü eğitim düzeyine göre fark bulunup bulunmadığı bağımsız gruplar t testi ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin AKT ve ABDYÖ puanları arasındaki ilişki ise Spearman Brown Sıra Farkları Korelasyon Katsayısı ile belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular öğrencilerin en fazla kavram yanılgısına sahip oldukları kavramın ?test uyarlama? ile ilgili olduğu ve öğrencilerin kavram yanılgılarının yanı sıra çok fazla eksik ya da yanlış bilgiye sahip olduğu şeklindedir. Öğrencilerin bulundukları lisansüstü eğitimin düzeyine göre (Yüksek lisans-doktora) zihinlerinde oluşturdukları kavram yanılgıları arasında manidar bir farklılık bulunamamıştır. Ayrıca öğrencilerin araştırma yeterlikleri ve kavram yanılgısı puanları arasında yine manidar bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to define the misconceptions of graduate students (studying in institutes of education sciences) related to the concepts commonly used in research processes and find out the relationship between misconception level and research sufficiency. Out of 110 participant subjects, 58 of them are master of arts and 52 of them are PhD students studying in Ankara and Gazi Universities stated in Ankara. Research Concepts Test (AKT) including 12 items was developed by the researcher, and Cognitive-Kinesthetic Efficacy Scale (ABDYÖ) including 43 items was developed by Buyukozturk (1996). Those instruments have been used in order to collect relevant data. Collected data was analyzed via SPSS 15.0 In order to analyze data collected via AKT, frequencies and percentages of correct answers, wrong answers and misconceptions was calculated. Also answers given to open-ended items were examined in detail. Moreover independent sample t-test was calculated in order to reveal if misconception level differs significantly according to students? current level of graduate education. The relationship between AKT and ABDYÖ scores was assessed via Pearson Product-Moment Correlation Coefficient. The results of the study showed that the highest misconception that the students have is about test adaptation. Moreover it is revealed they have too many imperfect and wrong information. There is no significant difference between AKT scores of students according to their current level of graduate education. Also results showed that there is no significant relationship between participants AKT scores and ABDYÖ scores.