Üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları ve romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançları
University students' gender role attitudes and irrational beliefs in romantic relationships
  1. Tez No: 342485
  2. Yazar: DUYGU ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP NAZLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet Rollerine İlişkin Tutumlar, Romantik İlişkiler, Akılcı Olmayan İnançlar, Üniversite Öğrencileri, Gender, Gender Role Attitudes, Romantic Relationships, Irrational Beliefs, University Students
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları ile romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlarının; cinsiyete, yaşa, öğrenim görülen lisans programına, fakülte/yüksekokula, mezun olunan lise türüne, büyüdükleri yerleşim yerine, annenin ve babanın öğrenim durumuna, romantik bir ilişkinin olup olmama durumuna ve yaşanan en uzun romantik ilişki süresine göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. İlişkisel tarama modelinde yapılan araştırmanın çalışma grubunu Eskişehir Osmangazi Üniversitesi?nin çeşitli fakülte ve yüksekokullarında öğrenim gören 992 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada bireylerin; toplumsal cinsiyet rolleri tutum puanlarını belirlemek için Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği; romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançlarını belirlemek için Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği ve katılımcılara ilişkin kişisel ve sosyo-demografik bilgileri elde etmek için ise Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında çözümlenmiştir. Öncelikle Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği ve Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği?nden alınan puanlara ilişkin betimsel istatistiklere yer verilmiştir. Araştırmada öğrencilerin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları ile değişkenler arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını test etmek amacıyla ilişkisiz örneklemler için t-testi ve Mann Whitney U-testi, tek faktörlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlar ile romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançlar arasındaki ilişkinin anlamlı olup olmadığını belirlemek için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ve Spearman Brown Sıra Farkları Korelasyon Katsayısı hesaplama tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlar ile romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançlar arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki vardır. Bunun yanında toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutum ölçeğinin eşitlikçi, kadın, evlilikte, geleneksel, erkek cinsiyet rolü alt ölçekleri ile romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançlar arasında da anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Buna göre; üniversite öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları eşitlikçi oldukça romantik ilişkilerdeki akılcı olmayan inançları azalmaktadır. Ayrıca araştırmaya katılanların toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutum toplam puanları, cinsiyete, öğrenim görülen lisans programı ve fakülte/yüksekokula, mezun olunan lise türüne, annenin ve babanın öğrenim durumuna, romantik ilişkinin olup olmaması durumuna ve yaşanan en uzun romantik ilişki süresine göre anlamlı farklılıklar göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study the gender role attitudes of university students and their irrational beliefs in romantic relationships were examined. Also, the difference in university students' gender role attitudes was investigated, according to their sex, age, study area, faculties/colleges and type of graduated high school, place of growing up, parents? educational status, current status of romantic relationship (if one is in a relationship or single) and the period of longest romantic relationship. The research group of the research in correlational research model consists of 992 university students who study at Eskisehir Osmangazi University?s various faculties and colleges. Gender Roles Attitude Scale was used to determine gender role attitude scores of participants, Irrational Romantic Relationship Beliefs Scale was used to determine irrational beliefs in romantic relationships of participants, personal information form prepared by researcher was used to obtain personal and demographic information about participants. The data obtained was analyzed using SPSS computer program. At first, descriptive statistics obtained from the total scores of Gender Roles Attitude and Irrational Romantic Relationship Beliefs Scale were presented. Independent samples t-test, Mann Whitney U-test and one-way ANOVA were used to test whether there is a significant difference between the students? gender role attitudes scores and variables. Pearson Product - Moment Correlation Coefficient and Spearman's Rank Correlation Coefficient were used to determine whether there is significant difference between gender role attitudes and irrational beliefs in romantic relationships. The results of this study showed that there is a medium-level and significant relation between gender roles attitudes scale total scores and irrational romantic relationship beliefs scale scores. In addition, a significant relation between irrational romantic relationship beliefs scale total scores and sub-scales of gender role attitudes (female, egalitarian, marriage, traditional and male gender roles) was found. According to these results; the more university student?s gender role attitudes have become egalitarian, their irrational romantic relationship beliefs decrease. Furthermore, when their gender role attitudes scale total scores and sub-scale total scores were analyzed based on the participants? personal and demographic variables, significant difference was found among the groups in terms of sex, department of undergraduate degree, faculties/colleges and type of graduated high school, parents? educational status, currently status of romantic relationship (in a relationship or single) and the period of longest romantic relationship.