İlk ve ortaokullarda görev yapan psikolojik danışmanların okul ruh sağlığı hizmetlerine yönelik algıları
Elemantary school counselors perceptions on school mental health services
  1. Tez No: 342493
  2. Yazar: GÖKÇE ÇOKAMAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GÜL KAPÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Okul ruh sağlığı hizmetleri, okul psikolojik danışmanları, School mental health, school counselors
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu araştırmanın amacı 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı içerisinde Amasya İl merkezinde bulunan ilk ve ortaokullarda görev yapan okul psikolojik danışmanlarının okul ruh sağlığı hizmetlerine ilişkin algılarının incelenmesidir. Bu genel amaç çerçevesinde okul psikolojik danışmanlarının okul ruh sağlığı hizmetleri kapsamındaki uygulamalara, okul ruh sağlığı hizmetlerinin yürütülmesinde rehberlik servisi dışındaki kişi ve kuruluşlarla ilişkilere, okul ruh sağlığı hizmetlerinin uygulama sürecine yönelik görüşleri araştırılmıştır. Bu araştırma nitel araştırma modeline göre desenlenmiştir. Bu modele dayanarak veriler görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı içinde Amasya İl merkezinde bulunan toplam 18 ilk ve orta okulda görev yapan 9 erkek, 13 kadın 22 okul psikolojik danışmanı oluşturmuştur. Bu araştırmada psikolojik danışmanların okul ruh sağlığı hizmetleri ile ilgili görüşlerini ortaya koymak adına araştırmacı tarafından hazırlanmış sorularla yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. Veriler nitel araştırma veri analizlerinden biri olan içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Bu analiz tekniği ile çeşitli temalar ve bu v temaların altında alt temalar, kategoriler ve kodlar elde edilmiştir. Daha sonra ise nitel verilerin nicelleştirilmesine dayalı olarak elde edilen kodlar sayısallaştırılmıştır. Elde edilen verilerin kodlanması ve temalar altında toplanması süreci sonrasında toplam 9 genel tema ortaya konmuştur. Bu 9 genel temanın bazıları alt temalar ve kategorilere, bazıları kategorilere ayrılmış, kodlar bu alt tema ve kategoriler altında toplanmıştır. Yapılan içerik analizi sonrası nitel verilerin sayısallaştırılması işlemi sonucu, psikolojik danışmanların okul ruh sağlığı hizmetleri kapsamında yaptıkları uygulamalara ilişkin en sık ifade edilenler öğrenciye ve ailelere yönelik psikolojik danışma hizmetleridir. Yararlı olarak belirtilen uygulamalardan en sık ifade edilenler ise bireysel görüşmeler ve aile katılımının sağlanmasıdır. Psikolojik danışmanların çoğunluğu, aile eğitim ve seminerleri ve etkili psikolojik danışma uygulamalarını gerçekleştirmek isteyip gerçekleştirememektedir. Psikolojik danışmanlar okul içinden en çok okul yönetimi ve bazı öğretmenlerden, okul dışından ise RAM ve emniyet-çocuk şubeden destek almaktadır. Ayrıca, psikolojik danışmanlarca alınan lisans eğitimi yeterli görülmemekte ve uygulama derslerinin eklenmesi gerektiği düşünülmektedir. Bunun yanında okul psikolojik danışmanlarının monoton uygulamaların dışına çıkmaları, her okul çalışanının okul ruh sağlığı ekibinde olduğunun bilincinde olması, ailelerin okula katılımlarını artırmaları gerektiği görüşleri sıklıkla belirtilmiştir. Okul ruh sağlığı hizmetlerinin geçmişten günümüze gelişimi konusunda psikolojik danışmanların görüşleri gelişimin olduğu ve olmadığı yönünde ikiye ayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate elemantary school counselors? perceptions on school mental health services in 2012-2013 education and teaching term. Also, with this general aim, school counselors? views on applications on school mental health services, relation with individuals and organizations outside the counseling services carrying out school mental health services, application process of school mental health services were researched. Qualitative research method was used in this research and data was gained with interviews. In this research, participants are 22 school counselors who work in 2012-2013 training and education term in Amasya city centre elemantary schools. Also, nine participants of school counselors are female and thirteen participants of school counselors are male. A structured interview form prepared by researcher was used for getting school counselors? views concerning school mental health services. Content analysis technique was used for analysis. Moreover, themes and codes were obtained with this technique. Furthermore, codes were digitized depending on quantification of qualititative data. vii Totaly, 9 themes obtained after coding data. These themes seperated to subthemes and categorizes. Afterwards, codes were gathered under these subthemes and categorizes. Accordind to findings, counseling services to students and parents are more expressed by counselors. Also, according to them, individual counseling and supporting participation of parents to school are more beneficial. Most of counselors want to carry out family education and seminar and effective counseling. However, they are not successful on them owing to some barriers. Moreover, school administors and some teachers from the school and counseling and research center and police station-child brach from outside school support school mental health services. Furthermore, bachelor degree of psychological guidance and counseling are not seen as satisfactory. Counselors suggested that more effective application class should be in education program of counseling education, counselors should carry out different application on school mental health services, each school workers should be aware of being in school mental health team, and families should apply to school more. Eventually, according to some counselors, although some counselors think the opposite, school mental health services have evolved from past to present.