Genetik algoritmalar ile aydınlatma hesabı optimizasyonu
Ligthing calculation optimization with genetic algorithms
- Tez No: 342554
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Genetik Algoritma, İç Mekan Aydınlatma Hesabı, Matlab GUI, Genetic Algorithms, Interior Lighting Calculations, Matlab GUI
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde enerji ihtiyacı, ulusal ve uluslararası gündemde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Enerji kaynaklarının azalması ve enerji tüketiminin artması, ülke ekonomilerinin dışa bağımlılığını arttırmakta ve ekonomik problemlere yol açmaktadır. Enerji maliyetlerini azaltmak adına birçok çalışma yapılmış ve halen de yapılmaktadır. Gerektiği kadar aydınlatma yapılarak aydınlatma maliyetlerinin azaltılması, enerjiyi verimli kullanmak açısından önemlidir. Yapay aydınlatma sistemleri, gelişen teknoloji ile beraber çok çeşitli aydınlatma elemanlarıyla oluşturulabilmektir. Uygun görme koşullarını sağlayabilmek için, aydınlatma elemanının seçimi ve gerekli aydınlatma elemanı sayısının bulunması, iç mekan aydınlatma hesaplarıyla yapılabilmektedir. Temel hesaplama yöntemleri, iç mekanın yansıma ve ebat bilgilerinin yanı sıra, aydınlatma elemanının bilgilerini ve tij boyunu girdi olarak kullanmakta ve sadece gerekli aydınlatma elemanı sayısını çıktı olarak vermektedirler. Bu tez çalışması ile, genetik algoritmaların bir optimizasyon aracı olarak kullanıldığı iç mekan aydınlatma hesaplama yöntemi önerilmektedir. Önerilen yöntemde, mevcut yöntemlerin aksine, aydınlatma elemanı sayısıyla beraber, aydınlatma elemanının tipi ve tij boyu da belirlenebilmekte ve bu en ekonomik koşullarda gerçekleştirilmektedir. Matlab-GUI kullanılarak hazırlanmış görsel bir ara yüz ile, veri tabanından en uygun aydınlatma elemanı seçimi, yapılan seçime göre aydınlatma elemanı sayısı ve uygun tij boyu bulunmaktadır. Tez çalışmasında, gerekli veriler toplanıp Microsoft Excel çalışma kitabına kaydedilerek veri tabanı oluşturulmuştur. Bu verileri işleyen, kullanımı kolay, görsel ve çalışma hızı veri yoğunluğundan etkilenmeyen, pratik bir yazılım gerçekleştirilmiştir. Bu yazılım kullanılarak, örnek aydınlatma hesapları yapılmış ve sonuçları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, demand for energy has become an important issue both in national and international agenda. Decrease in the number of energy sources and increase in energy consumption has raised the economic dependence of one country to another and economical crisis. Large number of studies has been carried out to reduce the energy cost. For efficent use of energy, keeping the lighting at the needed level and reducing the cost of lighting is vital. With today?s technology, artificial lighting systems can be created by using various lighting tools. To provide clear seeing conditions, choosing appropriate lighting tools in the required amount is necessary. And this can be done by calculating indoor lighting. Basic calculation methods can just tell the required amount of lighting tools as output by using the lighting tools information, the length of rod and also the reflection and size of indoor information as input. With this thesis, indoor lighting calculation method that genetic algorithms is used as an optimization tool is recommended. The proposed method, unlike the existing methods, with the number of lighting elements, lighting element type and rod length can be determined and this is also the most economical conditions, are carried out. Using an visual interface prepared with Matlab-GUI, to be found the selection of the most appropriate lighting element in the database, number of lighting elements and appropriate rod size. In this thesis study, database has been created after collecting necessary data and recording it on Microsoft Excel study book. A practical software has been created which processes the data, easy to use, visual and operation speed is not affected by intensity of data. And results regarding the input data have been examined.