Bronzlaştırıcı olarak kullanılan bazı bitkisel uçucu yağların sağlıklı ve kanserli deri hücreleri üzerinde sitotoksik ve apoptotik etkilerinin araştırılması
Investigation of cytotoxic and apoptotic effects of some herbal essenti?al oils used for tanning, on normal and cancer skin cells
  1. Tez No: 342574
  2. Yazar: HANDAN EMİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL ERGENE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Malme-3M, CRL-2120, apoptoz, p53, UV-B, kaspaz-2, Malme-3M, CRL-2120, apoptosis, p53, UV-B, caspase-2
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, kakao ve kayısı yağlarının malignant melanoma (Malme-3M) ve sağlıklı deri fibroblast (CRL-2120) hücreleri üzerine apoptotik ve sitotosik etkileri araştırılmıştır. Hücre canlılığı üzerine etkiler WST-1, MTT ve NR alınımı yöntemleriyle, hücrelerin morfolojileri üzerindeki apoptotik etki AO-EB floresan boyamayla, p53 protein seviyesi ve yerleşimi immuno-işaretleme yöntemiyle floresan mikroskopta belirlenmiştir. Hücrelerin DNA içerik analizi ve hücre döngüsündeki gecikme oranlarıyla kaspaz-2 enzim aktivasyon seviyesi akım sitometride ölçülmüştür. CRL-2120 hücrelerinin UV-B ışınlarına karşı hassasiyeti tripan mavisi boyamayla belirlenirken, uçucu yağların seçilen UV-B dozları ile kombine etkisi WST-1 yöntemiyle araştırılmıştır. Uçucu yağlar ile muamele edilen Malme-3M hücrelerinde karakteristik apoptotik morfoloji gözlenirken, her iki yağın da hücre döngüsünün G1 ve S evrelerinde tutuklanmaya sebep olduğu, kakao yağında; çekirdekte ve kayısı yağında ise; sitoplazma ve çekirdekteki p53 seviyesinin artış gösterdiği gözlenmiştir. Diğer yandan, kaspaz-2 enzim seviyelerinin, inkübasyon süresine bağlı olarak, zayıf bir artış gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca, uçucu yağların UV-B ışınlarına karşı koruyucu bir etkisinin olmadığı da bu çalışmayla ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the cytotoxic and apoptotic effects of cocoa and apricot oils were investigated on malignant melanoma (Malme-3M) and normal skin fibroblast (CRL-2120) cells. The cell viability was determined by WST-1, MTT and NR uptake methods, apoptotic effect on cell?s morphology by AO/EB flourescien staining, p53 protein level and localization by immune-fluorescein method with fluorescence microscope. DNA content analysis of the cells and cell cycle arrest rates, caspase-2 enzyme activation levels were measured by using flow cytometry. CRL-2120 cells? sensitivities against UV-B rays were determined by trypan blue staining and combine effect of essential oils with selected UV-B doses was investigated using of WST-1 method. Malme-3M cells that are treated by essential oils have characteristic apoptotic morphology, both of two oils induced G1 and S phases of the cell cycle arrest. Increase of p53 levels were observed in nucleus of cocoa oil treated cells, in cytoplasma and nucleus of apricot oil treated cells. However, a weak increase of caspase-2 enzyme levels were determined depending on incubation times. In addition, with this investigation, essential oils haven?t any protective effects against to UV-B rays were revealed.