Bronzlaştırıcı ajan dihidroksiasetonun olası sitotoksik ve genotoksik etkilerinin sağlıklı deri fibroblastlarında incelenmesi
The investigation of the potential cytotoxic and genotoxic effects of the tanning agent dihydroxyacetone on healthy skin fibroblasts
- Tez No: 762827
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER ÇİNKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Dihidroksiaseton (DHA), sitotoksisite, genotoksisite, anti-kanser, L929, Annexin V, Klonojenik testi, Komet testi, ROS testi, XTT testi, Dihydroxyacetone (DHA), cytotoxicty, genotoxicity, Anticancer, L929, Annexin-V assay, Clonogenic assay, ROS assay, XTT assay
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kozmetikler, insanlar tarafından çok uzun yıllardır kullanılmaktadır. Eski dönemlerde farklı bitki bölümleri gibi doğal malzemelerden elde edilen ürünler, teknolojinin de gelişmesi ile birlikte çok çeşitli hale gelmiştir. Bu çeşitlilik beraberinde doğallıktan uzaklaşmayı ve uzun vadede doğabilecek sorunları öngörebilmekte zorlanmayı getirmiştir. Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız her ürünün, çağımızın en önemli sağlık problemlerinden biri olan kansere neden olabilecek potansiyele sahip olabileceği düşünülmelidir. Bu alanda yapılan çalışmalar ışığında ürünlerin sağlık açısından güvenli hale getirilebilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada kozmetik amaçlı kullanılan bronzlaştırıcı ürünlerin içeriğinde bulunan dihidroksiasetonun L929 fare fibroblast hücre hattı üzerindeki in vitro sitotoksik ve genotoksik etkilerinin belirlenmesi amaç edinilmiştir. Bu amaca istinaden, dihidroksiasetonun sitotoksik etkileri XTT testi ile klonojenik test uygulanarak, genotoksik etkileri ise komet testi ve annexin-V testi uygulanarak değerlendirilmiştir. Bu testlere ek olarak dihidroksiasetonun sebep olabileceği hücre içi reaktif oksijen türevlerinin seviyesindeki değişiklik ROS testi kullanılarak ölçülmüştür. Sitotoksisite testleri, dihidroksiasetonun konsantrasyona bağlı olarak L929 hücre hattında canlılık oranlarında azalmaya sebep olduğunu göstermektedir. Komet testinde dihidroksiasetonun dozlarına bağlı olarak kuyruk uzunluğu, kuyruk % DNA ve olive kuyruk momenti parametreleri değerlendirilmiş ve kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı artışlar saptanmıştır. ROS ölçümünde de uygulanan dihidroksiaseton dozlarına göre hücre içi ROS artışı olduğu görülmüştür. L929 hücre hattında Annexin-V testi sonucunda apoptotik potansiyelin doz artışına bağlı olarak, anlamlı bir şekilde arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cosmetics have been used by people for many years. In ancient times, products obtained from natural materials such as different plant parts have become very diverse with the development of technology. This diversity has brought with it a move away from naturalness and difficulty in foreseeing the problems that may arise in the long run. It should be considered that every product that we use frequently in our daily life may have the potential to cause cancer, one of the most important health problems of our age, and in the light of studies in this field, products should be made safe for health. In this study, it was aimed to determine the in vitro cytotoxic and genotoxic effects of dihydroxyacetone, which is in the content of tanning products used for cosmetic purposes, on the L929 mouse fibroblast cell line. For this purpose, the cytotoxic effects of dihydroxyacetone were evaluated using the XTT test and clonogenic test, and the genotoxic effects were evaluated by applying the comet test and annexin-V test. In addition to these tests, the change in the level of intracellular reactive oxygen derivatives that may be caused by dihydroxyacetone was measured using the ROS test. Cytotoxicity tests show that dihydroxyacetone causes a decrease in viability in the L929 cell line depending on the concentration. Tail length, tail % DNA and olive tail moment parameters were evaluated depending on the doses of dihydroxyacetone in the comet test, and significant increases were found when compared to the control group. In the measurement of ROS, it was observed that there was an increase in intracellular ROS compared to the doses of dihydroxyacetone applied. As a result of the Annexin-V test in the L929 cell line, it was observed that the apoptotic potential increased significantly depending on the dose increase.