Conversion of methanol to hydrocarbons over the moleculary designed doped alumina silicate catalyst
Metanolüm moleküler tasarlanmış katkılı alümina silikat katalizörleri ile hidrokarbonlara dönüşümü
  1. Tez No: 34264
  2. Yazar: MAJED A.I.H DARRAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET R. ÖZDURAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katalizleme, Moleküler Kataliz Tasannu, Katalitik Metanol Dönüşümü, Katkılı Alümina Silikat Yapılar, XRD, FT-IR, GC/MS and TGA, Catalysis, Molecular Design of Catalysts, Catalytic Methanol Conversion, Doped Aluminum-Silicate Structures, XRD, FT-IR, H-NMR, GC/MS and TGA
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Bu araştırmada alumina silikat yapısına dayalı bir grup yeni katalizleyici sentezi gerçekleştirildi. Sentezlenen katalizleyicilerin yapılarının bilinen zeolitlerden farklı olduğu bulundu. Hidrojen, kükürt, demir ve krom gibi farklı iyon ve geçiş element katkılarının metanol dönüşümüne etkilerini ayırmak ve saptamak amacı ile katalizleyici yapıları moleküler temelde dikkatle tasarlandı. Sentezlenen katalizleyicilerin sinterleme sonu yapı karakteristikleri XRD ve FT-IR teknikleri ile tayin edildi. Katalizleyicilerin XRD verileri tetragonal sisteme endekslenerek PDP paket programı ile çözümlendi. Metanolûn sentezlenen katalizler üzerinden dönüşümleri sıvı ve gaz fazda ve 65 °C- 1 10 °C gibi düşük sıcaklıklarda ve atmosferik basınçta gerçekleştirilebildi. Metanolûn katalizleyiciler üzerinden dönüşüm ürünlerinin C2-C24 arasında değişen hidrokarbonlar olduğu görüldü. Bazı katalizleyiciler saf, bazıları ise karışım ürünler verdiler. Dönüşüm ürünleri İR, GC/MS, H-NMR ve UV-Visible teknikleri ile tanımlandı ve karakteristikleri bulundu. Moleküler olarak tasarlanıp sentezlenen yapıların adsorpsiyon ve desorpsiyon özellikleri TGA ile çalışılarak katalitik etkiler ispatlandı ve metanol, dönüşüm ürünleri, çevre gaz ortamları gibi dış etkenlerle fiziksel etkileşimleri incelendi.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT In this thesis a set of new catalysts, based on alumino-silicate skeleton has been synthesized. The catalysts had different networks from those of the known zeolites. Catalysts' structures were carefully designed by doping them with different ions and transition metals such as hydrogen, sulfur, iron and chromium so as to detect and to determine their effects on catalytic methanol conversion. Characterization of the catalyst structure after sintering were carried by XRD and FT-IR techniques. XRD data of the structures were indexed and refined in tetragonal system by a package program PDP. Methanol conversions over the synthesized catalysts were carried in liquid and gas phases and at low temperatures of 65 °C- 1 10 °C and at atmospheric pressures. The products obtained from methanol conversions were hydrocarbons from Q2 to CWs. On some catalyst the products were pure where as on others they were mixed. Products were identified and characterized by FT-IR, GC/MS, H-NMR and UV-Visible Spectroscopy. TGA was employed to study adsorption and desorption properties of the molecularly designed synthesized structures as to prove their catalytic action and to understand their physical behaviour to methanol, conversion products and surrounding gases.