Shewanella putrefaciens bakterisinden alpha,ß-hydrolase geninin klonlanması ve lipaz aktivitesinin araştırılması
Molecular cloning, expression and purification of alpha,ß-hydrolase gene for lipase activity from Shewanella putrefaciens
- Tez No: 342784
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Shewanella putrefaciens, lipaz, klonlama, genin ifade edilmesi, Shewanella putrefaciens, lipase, cloning, gene expression
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genetik ve Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Shewanella putrefaciens topraktan ve denizden izole edilebilen, lipaz aktivitesi içeren gram negatif bir bakteridir. Metabolik olarak manganez kullanırlar ve demiri indirgeyebilen fakültatif anerobtur. Hem katı hem de sıvı ortamda parlak pembe renkleriyle ayrılırlar. Ortam koşullarının değişmesine çok dayanıklı bir mikroorganizmadır. Lipazların mantar ve gelişmiş bitkilerin yani sıra çoğu bakteri türünde de yaygın olarak bulunduğu, homolojik olarak yapılan protein bilgi bankası ve bakteri genom araştırmaları ile tespit edilmiştir. Lipaz geni hem fungal sistemlerden hem de çeşitli bakterilerden klonlanıp fonksiyonel analizleri yapılmıştır. Bu çalışmada, daha önce lipaz geninin varlığı bilinen ancak karakterizasyonu yapılmamış olan S. putrefaciens ATCC 8071 seçildi. S. putrefaciens'teki lipaz geni indüklenebilir bir ekspresyon vektörüne klonlandı ve E.coli bakterisine aktarıldı. Aynı zamanda, lipaz enzimi saflaştırılarak karakterizasyonu yapıldı.
Özet (Çeviri)
Shewanella putrefaciens is a gram negative bacterium. S.putrefaciens is also a facultative anaerobe with the ability to reduce iron and manganese as the terminal electron acceptor in the electron transport chain in both solid and liquid media. S.putrefaciens is also recognized by its bright pink colour. They are resistant to changeable environmental conditions. Lipases are also found to be widespread among bacteria, based on homology searches in protein databases and bacterial genomes. Lipase genes have been cloned from fungi and bacteria and then have been searched enzyme activity. In this study, we preferred S. putrefaciens ATCC 8071 because its lipase enzyme was not characterized before. Lipase genes in Shewanella putrefaciens were transferred into E. coli with molecular cloning techniques. Also, lipase enzyme was purified and characterized.