Design of autonomous vehicle for greenhouses
Seralar için otonom araç tasarımı
  1. Tez No: 343040
  2. Yazar: SEÇKİN BİLDİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT MALGACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Makine Mühendisliği, Ziraat, Industrial Design, Mechanical Engineering, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Statik analiz, araç tasarımı, otomatik ilaçlama, sera
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Dinamiği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, seralarda otomatik ilaçlama yapan bir mobil aracın tasarımı ve prototip üretiminin gerçekleştirilmesidir. Araç taşıyıcı bir gövde, ray tekerler, taşınabilir ilaç deposu, akü, ve ilaç püskürtme sisteminden oluşmaktadır. Araç hızı, enerji tüketimi, ilaç püskürtme basıncı, önemli tasarım parametreleridir. Araç bir DC motor ile sürülür, enerjisini de bir akü sisteminden alır. Araç üzerinde ilaç püskürtme sistemi, küçük bir tank bulunur. Küçük tank ana koridordaki büyük tanktan pompalanarak doldurulur. Araç hareketini, zemine döşenmiş olan ve ısıtma amaçlı olarak da kullanılan iki boru hattı üzerinde gerçekleştirir. Araç sıra üzerine bırakıldıktan sonra üzerindeki küçük tank ile otomatik olarak hareket ederek ilaç püskürtme işlemini gerçekleştirir. Aracın sıradaki otomatik hareketi araca bağlanan algılayıcılar ile sağlanır. Aracın sera içerisindeki sistematik hareketi bitkilerin bulunduğu hatta bırakıldıktan sonra başlar ve o koridorun en uç noktasına gidiş, geri-geliş şeklinde tanımlanır. Aracın tüm parçaları SolidWorks programında modellenerek montajı oluşturulmuştur. Makine dinamiği, statik ve frekans analizleri için CosmosWorks, ANSYS ve CosmosMotion programları kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına dayalı tahrik sistemi seçilmiştir, araç gövdesi ve taşıyıcı sistemin kalınlıkları belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek ve tasarım optimize edilerek son tasarıma ulaşılmıştır. Tasarım çalışmaları tamamlanmasından sonra üretime geçilmiştir. Aracın mekanik montajı tamamlandıktan sonra kontrol programı entegre edilmiştir. Aracın otomatik hareketi, indüktif, mesafe algılayıcılar ve PLC kontrolcü ile sağlanmıştır. Aracın hızı ve mesafe programlanabilir, aynı zamanda ilaçlama basıncı ayarlanabilirdir. Prototip aracın ilaçlama testleri Agrobay Seracılık İzmir-Dikili tesislerinde başarıyla gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to produce a prototype mobile vehicle that can apply pesticides automatically in greenhouses. The vehicle consists of a chassis, rail wheels, removable pesticide tank, a battery and a pesticide spraying system. Vehicle velocity, energy consumption, pesticide spraying pressure are the significant design parameters. The vehicle is driven with a DC motor and required power is provided by the battery system. The pesticide spraying system and a small tank are located on top of the vehicle. The small tank is filled by pumping the fluid from the main tank where is in the hall. The vehicle moves along two pipelines, which are placed on the ground and also used for heating. After the vehicle is placed on the row, it sprays the pesticide by moving automatically with the small tank. The following automated movement is fulfilled through the connected sensors. Systematic movement of the vehicle inside the greenhouse starts after it is located on the line, in which the plants exist, and the movement covers a course until the end of the corridor and a comeback. The design and the assembly of all vehicle parts have been carried out in SolidWorks software. CosmosWorks, ANSYS and CosmosMotion software have been used for the machinery dynamics, static and frequency analyses. According to the analysis results, driving system has been chosen, and the thickness of the vehicle body and chassis have been determined. The final design has been obtained by evaluating the analyses results and optimizing the predesign. Production process has been started after design work. The control program has been integrated after completing the assembly of the vehicle. Automated movement of the vehicle has been achieved through inductive distance sensors and PLC unit. Both the velocity of the vehicle and the distance can be programmed, moreover the spraying pressure can be regulated. The pesticide spraying tests of the prototype vehicle has been successfully conducted in the Agrobay Greenhouse, Izmir-Dikili. Keywords : Static analysis, vehicle design, automatic spraying, greenhousev