Production and industrial application of nanostructured flame retardant reinforced composite materials
Nanoyapılı alev geciktirici takviye edilmiş kompozit malzemelerin üretimi ve endüstriyel uygulaması
- Tez No: 343041
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Alev geciktirme, boyalar, polimer, nanokompozit, Flame retardant, paints, polymer, nanocomposites
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Boyalar, çeşitli malzemelerin yüzeylerini korumak ve dekoratif tasarımlar oluşturmak amacı ile günlük hayatta yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu boyalar aleve karşı dayanıksız polimerik bağlayıcılar, organik çözücüler vb. malzemeler içermektedir. Dolayısıyla bu boyalar kolayca tutuşabilmektedir. Bu çalışmada plastik boya malzemesinin alev geciktiricilik özellikleri incelendi ve geliştirilmeye çalışıldı. Bu kapsamda boya malzemelerine çevre dostu (halojen içermeyen), nanoboyutlu huntit/hidromanyezit, antimon oksit ve borik asit bileşikleri farklı miktarlarda ilave edilerek kompozit malzemeler elde edildi. Üretilen kompozit malzemelerin karakterizasyon çalışmaları; XRD, XPS, FT-IR, DTA-TG, SEM, yüzey profilometre ve nanoindentasyon cihazları ile yapıldı. Ayrıca bu kompozit malzemelere çalışma konumuzun amacı olan alev geciktiricilik özelliklerinin belirlenmesi için mum alevi testi yapıldı. Yapılan testler sonucunda kompozit malzemelerin mükemmel alev geciktirici özellik sergilediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Paints used in many areas of daily life are used with the aim of creating in surface protection and decorative designs of materials. These paints contain material susceptible to fire such as polymeric binders, organic solvents. Because of this reason, paints easily burn. In this study, flame retardant properties of plastic paint material were investigated and tried to be developed. In this context, composite materials were obtained by adding different amounts of environmentally friendly (hologen-free) and nanosized flame retardant materials such as huntite/hydromagnesite, antimony (III) oxide and boric acid to paint material. And then these composite materials were characterized by XRD, XPS, FT-IR, DTA-TG, SEM, surface roughness and hardness testing machines. Candle flame test standards were also performed to examine flame retardant properties of these composite materials. After the results of the performed tests, composite materials were determined to exhibit excellent flame retardant properties.