Bazı Özel Gruplarda Jacobsthal ve Jacobsthal-Padovan Dizileri
İn some special groups Jacobsthal and Jacobsthal-Padovan sequences
  1. Tez No: 343208
  2. Yazar: GENCAY SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GABİL YAGUB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Jacobsthal Dizisi, Jacobsthal-Padovan Dizisi, Pell Dizisi, Dihedral Grup, Quaternion Grup, Fibonacci Dizisi, k-Nacci Dizisi, Direkt Çarpım, Yarı-Direkt Çarpım, Periyod, Matris, Jacobsthal Sequence, Jacobsthal-Padovan Sequence, Pell Sequence, Dihedral Group, Quaternion Group, Fibonacci Sequence, k-Nacci Sequence, Direct Product, Semi-Direct Product, Period, Matrix
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Cebir ve Sayılar Teorisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada `?Gruplarda Jacobsthal ve Jacobsthal-Padovan dizileri?? ele alındı. Bu dizilerin gruplardaki uygulamaları üzerinde duruldu. Bu çalışmanın 5.1 ve 5.2 bölümlerinde sırasıyla Jacobsthal ve Jacobsthal-Padovan dizilerinin tanım ve özellikler verildi. Daha sonraki 5.3 bölümünde ise genelleştirilmiş k-basamak Jacobsthal ve genelleştirilmiş k-basamak Jacobsthal-Padovan dizileri ile ilgili tanım ve teoremler verildi. Son olarak çalışmanın 5.4 bölümünde sonlu gruplarda, genelleştirilmiş k-basamak Jacobsthal ve genelleştirilmiş k-basamak Jacobsthal-Padovan dizileri tanıtıldı. Daha sonra bu diziler, Dihedral grubunun direkt çarpım ve yarı-direkt çarpım ile Quaternion grubunun direkt çarpım ve yarı-direkt çarpım gruplarındaki orbitleri ve modüle göre durumları üzerinde duruldu. Daha sonra bu durumlar üzerinde çalışılarak elde edilen sonuçlar ispatlarıyla birlikte verildi.
Özet (Çeviri)
In this study have been handled ``Jacobsthal and Jacobsthal-Padovan sequences??. The applications of these sequences have been emphasized. At the 5.1 and 5.2 sections of the study, the definition and features of Jacobsthal and Jacobsthal-Padovan sequences have been given respectively. At the next section 5.3 have been given the definitions and theorems associated with generalized k-Jacobsthal and k-Jacobsthal-Padovan sequences. Ultimately, at the 5.4 section of the study, generalized k-Jacobsthal and k-Jacobsthal-Padovan sequences in finite groups have been introduced. Afterwards, the conditions of these sequences have been emphasized according to the orbits and modules in direct product and semi-direct product groups of Dihedral group and direct product and semi-direct product groups of Quaternion group. Later on, studying on these conditions, the obtained results have been submitted along with their evidences.