Yüksek yağlı diyetle beslenen ratlarda borik asitin total oksidan kapasite total antioksidan kapasite düzeyleri ve paraoksonaz aktivitesine etkisi
The effect of boric acid on the levels of total oxidant capacity, total antioxidant capacity and pon activities which the rats fed with fatty diet
  1. Tez No: 343209
  2. Yazar: DESTAN KALAÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ATAKİŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Borik asit, Obezite, TAK, TOK, PON, HDL, Boric acid, obesity, TAC, TOC, PON, HDL
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Dünya üzerindeki bor kaynaklarının büyük çoğunluğu ülkemizde bulunmaktadır. Bor teknolojilerinin ve ürünlerinin, kullanım alanlarının ve kullanım miktarının artması, ülkemizin kalkınması için önemli olacaktır. Araştırmada materyal olarak canlı ağırlık ortalaması 226,95 ? 5,75 g, yaklaşık 4-5 aylık 40 adet Sprague Dawley cinsi Rat oluşturdu. Hayvanlar Grup I (Kontrol), Grup II (Yağlı Diyet), Grup III (Yağlı Diyet + Borik Asit) ve Grup IV (Borik Asit) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Denemeden 6 hafta sonra hayvanlardan kan numuneleri alındı ve numunelerde TAK, TOK, HDL düzeyleri ile PON aktivitesi ölçüldü. Ayrıca hayvanların canlı ağırlık değişimleri kaydedildi. Çalışmanın sonunda içme sularıyla ilave olarak verilen borik asidin vücut ağırlığını, TAK düzeyi ve PON aktivitesini azalttığı, TOK ve HDL düzeyini arttırdığı saptandı. Sonuç olarak, borik asidin antioksidatif sistem üzerine herhangi bir pozitif etkisinin olmadığı, HDL düzeyinde artışa, PON aktivitesinde ve canlı ağırlıklarda azalmaya neden olduğu, konuyla ilgili olarak farklı bor bileşikleri kullanmak suretiyle daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The vast majority of boron resources on Earth are in our country. To increase the amount of use and areas of the boron technologies and products will be important for the development of our country. The average of live weight for the material in this study 226.95± 5.95 g, consisted of 40 male Sprague Dawley Rat approximately 4-5 months. Animals divided into 4 groups: Animals in Group I (control), Group II (Fat Diet), Group III (Fat Diet + Boric Acid) and Group IV (Boric Acid). After 6 weeks of the experiment, blood samples were taken from animals. TAC, TOC, PON activity and HDL levels were measured in the samples. In addition, animals live changes in weight were recorded. At the end of the study, it was determined that boric acid supplied with drinking water, reduces the body weight, TAC levels and the activity of PON, increases TOC and HDL levels. As a result, there isn't any positive effect of boric acid on the antioxidative system, it causes to increase in the level of HDL, reduce the PON activity and weight. On the subject concluded that by using the different boron compounds needed further more studies.