Gemfibrozil'in insan lenfosit kültüründe mikronükleus sıklığı üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of human lymphocyte culture gemfibrozil micronucleus frequency
- Tez No: 343210
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Gemfibrozil, Mitomisin C(MMC), Lenfosit kültürü, sitokinezi engellenmiş hücrede mikronükleus testi, nekrotik hücre, apoptotik hücre, sitotoksisite, Gemfibrozil, Mitomycin C (MMC), Lymphocyte cultures, cytokinesisblock micronucleus assay, necrotic cell, apoptotic cell, cytotoxicity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZETGemfibrozil, insan kanında kolesterol ve trigliserid(yağ asitleri) seviyelerini azaltmaya yardımcı olur. İnsan periferal kan lenfosit hücreleri, 50, 100, 125 ve 150 µM konsantrasyonlarda Gemfibrozil'le muamele edilmiştir. Pozitif kontrol olarak kullanılan mitomisin C(MMC 0,5 µg/ml) ve negatif kontrolle karşılaştırıldığında Gemfibrozil'in tüm dozlarının mikronükleus sıkığını belirgin bir şekilde artırdığı gözlenmiştir. Çekirdek bölünme indeksi (NDI) hücrede bulunan çekirdeklerin sayısına bağlı olarak hesaplandı. Gemfibrozil'in NDI ve çekirdek bölünme sitotoksisite indeksini (NDCI) önemli ölçüde etkilediği belirlenmiştir. Mikronükleus sıklığındaki artış doza bağlıdır. Sonuçlar, Gemfibrozil dozları ile MN sıklığı, apoptotik hücre ve nekrotik hücre sayısı arasında önemli bir bağlantının olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGemfibrozil helps to reduce cholesterol and triglycerides (fatty acids) in the human blood. Human peripheral blood lymphocyte cells were treated with 50,100,125 and 150 µM concentrations of Gemfibrozil. A significant increase was observed for induction of micronucleus frequency in all treatments of Gemfibrozil concentrations comparing with the negative control and mitomycin C (MMC, 0.5 µg/ml) which was used as positive control. The nuclear division index (NDI) was calculated according to the number of nuclei present in the cells. We demonstrated that the NDI and nuclear division cytotoxicity index (NDCI) were significantly influenced by Gemfibrozil. The increase in the frequency of micronuclei has been dose dependent manner. The results showed that there were significant correlation between Gemfibrozil concentration and micronuclei frequency necrotic cells and apoptotic cells.