Yazılım kalite metrikleri ile test eforu arasındaki ilişkinin belirlenip tarihsel verinin oluşturulması
Finding the relationship between software testing effort and software quality metrics, generating historical data
- Tez No: 343290
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. KÜRŞAT AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Yazılım Test Eforu Tahminleme, Yazılım Kalite Metrikleri, Testing Effort Estimation, Software Quality Metric
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüzde gelişen teknoloji ile beraber, yazılım ürünleri birçok alanda insan hayatının içine girmiş durumdadır. Dolayısıyla, bu ürünlerde meydana gelebilecek en küçük hata insan hayatını çok olumsuz etkilemektedir. Ortaya çıkabilecek hatanın maliyeti, kullanılan yazılımın önemine göre değişse; bu maliyet, de en iyi ihtimalle para, kötü ihtimaller söz konusu olduğunda ise insan hayatına zarar verecek boyutlara kadar ulaşabilir. Yazılım testi; olası hataların erken evrelerde, ürün kullanıma girmeden bulunmasını sağlamak amacıyla yapılır. Yazılımların günümüzdeki etkilerinin büyüklüğü göz önüne alınırsa, yazılım testinin önemi net bir şekilde görülebilir. Daha iyi test süreçleri için, yazılım firmalarının kaynaklarını planlamaları ve test efor süreleri için tahminleme yapmaları gerekmektedir. Yapılacak bu tahminlemeler kullanılarak kaynak ve zaman ayarlamaları yapılacağı için tahminlemenin doğruluğu çok önemlidir. Ancak şimdiye kadar önerilen ve kullanılan yöntemler, ya çok kişisel kararlara bağlı ya da çok fazla efor gerektiren yöntemler olmaları sebebiyle kullanılamamaktadır. Bu çalışmada, yazılım kalite metrikleri ile test efor süresi arasında bir ilişkinin bulunması ve daha sonraki proje tahminlemelerinin bu ilişkiye göre yapılması yöntemi önerilmektedir. Böylelikle, nesnel test efor tahminleme yöntemi, kabul edilebilir sürelerde yapılabilinecektir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, by the development of software technology, software products are taken very big part in human life. So even a little failure in software products, can cause very bad consequences. For avoiding failures, software test process must be done properly. The purpose of software test process is to find the possible failures before the software products are used. Considering the big role which software products have in human life, the important of the software test can understood clearly. For better software test process, software companies have to schedule and plan their sources and have to estimate the test effort accurate as possible. The accuracy of the estimation is very important for project success, because source and time planning is going to be actualizing according to this estimation. But so far the methods which have been used to estimate the test effort are too subjective or required too many efforts. We propose a new method for test effort estimation. Proposed method is about finding the relationship between software quality metrics and test effort execution then making the estimation according to this relationship. In this manner, objective test effort estimation is going to be possible in acceptable time.