Farklı buğday türlerine ait genotiplerin verim ve verim oluşumu yönünden Çukurova'nın taban koşullarında karşılaştırılması
Comarsion of different wheat species and genotypes for yield and yield formation, under Çukurova lowland conditions
  1. Tez No: 343345
  2. Yazar: YUSUF KASAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜJDE KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gernik, Dicoccum, Ekmeklik, Makarnalık, Buğday, Verim, Verim Oluşumu, Emmer, Dicoccum, Durum Wheat, Bread Whead, Grain Yield, Grain Yield Formation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çukurova?nın taban koşullarında yürütülen bu çalışmada gelecekteki ıslah programlarında daha etkin bir duruma ulaşılmasına yardımcı olabilmek amacıyla ekmeklik (Triticum aestivum L.), makarnalık (Triticum turgidum spp. Durum (Desf.) ve makarnalık olmayan tetraploid (Triticum turgidum) buğday türlerine ait genotiplerde verim ve verim oluşumu karşılaştırılmıştır. Dane verimi, makarnalık olmayan tetraploid buğday alttüründe 143 g m-2, makarnalıkta 284 g m-2, ekmeklik buğday türünde 300 g m-2 olmuştur. Biyokütle bakımından türler arasında önemli farklılık oluşmamasına rağmen genotipler arasında 790-1915 g m-2 arasında değişen değerler elde edilmiştir.İncelenen buğday türlerinde verim ile başaklanma süresi (r= -0.751**), başak sayısı (r=-0.922**) ve bitki boyu (r= -0.861**) arasında önemli negatif ilişkiler saptanmıştır. Hasat indeksi ile güçlü bir pozitif ilişki göstermiş olan verim r=0.870**), dane sayısı (r= 0.650* ) ve dane ağırlığı (0.670*) ile benzer şekilde olumlu bir ilişki göstermiş, biyolojik verimle ise ilişkisiz bulunmuştur.Hasat indeksi dane ağırlığı ile güçlü ilişkiliyken (r= 0.739**) dane sayısı ile ilişkisiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
To supply information needed for future effective breeding, yield and yield formation of different genotypes of bread (Triticum aestivum L.), durum (Triticum turgidum spp. Durum (Desf.) and non-durum tetraploid (Triticum turgidum) wheat species were compared under Çukurova lowland conditions.Averaged over genotypes grain yields were 143 g m-2, 284 g m-2 and 300 g m-2 in non-durum tetraploids, durums and aestivums, respectively. Nor significant differences between species were observed for biomass, although values between genotypes in were obtained ranged from 790-1915 g m-2.Yield of wheat species were significantly and negatively associated with heading time (r = -0,751 **), number of spike (r = -0.922 **) and plant height (r = -0,861 **). In species, grain yield showed the strongest positive assocation with harvest index (r = 0.870 **). The assocations of yield with number of grains (r = 0.650 *) and grain weight (0.670 *) were moderate, while it was unrelated with biologial yield Harvest index was strongly associated with grain weight (r = 0.739 **) but unrelated to the number of grains.