Bir bitki aktivatörünün Capsicum annuum L.var. grossum, var. longum, Lycopersicum esculentum Mill. cv. Riogrande, cv. H2274 çeşitlerinde total protein, peroksidaz ve total proteaz enzimleri üzerine etkileri
Effect of one plant activator on total protein, peroxidase and total protease enzymes in Capsicum annuum L. var. grossum, var. longum, Lycopersicum esculentum Mill. cv. Riogrande, cv. H2274 varieties
  1. Tez No: 343398
  2. Yazar: ERTUĞRUL OSMAN BURSALIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT AKI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki Aktivatörü, Protein, Peroksidaz, Total Proteaz C. annuum var.grossum, longum, L. esculentum cv. riogrande, cv.H 2274
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada, in vivo olarak yetiştirilen on haftalık C. annuum var. grossum ve var. longum, L. esculentum Mill. cv. Riogrande ve cv. H 2274 fidelerine bitki aktivatörünün 2 ml/L - 4 ml/L ve 8 ml/L konsantrasyonları yapraklara birer hafta ara ile iki defa püskürtülerek uygulanmıştır. İkinci uygulamadan 24 ve 48 saat sonra bu uygulamaların in vivo ortamlarda yetiştirilen bitkilerdeki total protein, peroksidaz [EC 1.11.1.7] ve proteaz [EC 4.3.1.1] düzeyi üzerindeki değişimleri saptanmıştır. Tüm denemeler üç tekrarlı olarak gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında total protein miktarının, 4 ml/L?lik uygulama sonucunda 48 saat sonunda, C. annuum var.grossum ve longum fidelerinde sırası ile %92 ve %104 oranında artış meydana getirdiği saptanmıştır. L. esculentum Mill. Riogrande fideleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında 4 ml/L?lik konsantrasyonunun 24 saat sonunda %64, H2274 fidelerinde ise 48 saat sonunda %85 oranında artış meydana getirdiği saptanmıştır. Kontrol grubu bitkiler ile karşılaştırıldığında peroksidaz enziminin, 8 ml/L?lik uygulama sonucunda 48 saat sonunda, C. annuum var.grossum ve longum fidelerinde sırası ile %93.2 ve % 212.6, L. esculentum Mill. Riogrande ve H2274 fidelerinde ise %248 ve %247 arttırdığı saptanmıştır. Kontrol grubu bitkiler ile karşılaştırıldığında proteaz enziminin, 4 ml/L?lik uygulama sonucunda 48 saat sonunda, C. annuum var.grossum ve longum fidelerinde sırası ile %145.4 ve %164, L. esculentum Mill. Riogrande ve H2274 fidelerinde ise sırası ile %90.6 ve % 83,7 arttırdığı saptanmıştır. Araştırmamızda kullanılan bitki aktivatörünün fidelerde protein, peroksidaz ve proteaz düzeylerini zamana bağlı olarak farklı düzeylerde ve şekillerde etki gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, a plant activator applied on ten weeks old C. annuum var. grossum and longum varieties, L. esculentum Mill. Riogrande and H 2274 seedlings in recommended dose, two and four fold doses (2-4-8 ml/L) by spraying to the leaves under in vivo conditions. Changing of total protein, peroxidase [EC 1.11.1.7] and total protease [EC 4.3.1.1] levels in both plants were compared after 24-48 hours after second application of plant activator. All of the experiments were realized tree times. Amount of total protein changing in C. annuum seedlings when compare with control group, 4 ml/L applications for 48 hours in grossum and longum varieties were determined as 92% and 104% respectively. L. esculentum Mill. seedlings when compare with control group 4 ml/L applications for 24 hours in Riogrande and 48 hours in H2274 varieties were determined as 64% and 85% respectively. Peroxidase activity changing in C. annuum var. grossum and longum, L. esculentum Mill. Riogrande and H 2274 varieties were determined after plant activator applications, while compared with control group. 8 ml/L applications for 48 hours in grossum and longum varieties were determined 93.2% and 212.6% respectively. In L. esculentum Mill Rio Grande and H2274 varieties POX activity increased 248% and 247.4% respectively. Protease activity changing in C. annuum var. grossum and longum, L. esculentum Mill. Riogrande and H 2274 varieties were determined after plant activator applications, while compared with control group. 48 hours after 4 ml/L application, PRO activity increased in C. annuum L. var grossum and longum varieties 145.4% and 164.2% respectively. In the same applications PRO activity increased as 90.6% and 83.7% in L. esculentum Mill Rio Grande and H 2274 varieties. A plant activator has been changed total protein, peroxidase, protease levels depending to the time with different levels.