Çan (Çanakkale, Türkiye)ağı dağı kaynak suyundaki bazı ağır metallerin fiziko kimyasal parametrelerle birlikte belirlenmesi
The analysis of some heavy metal concentrations in Çan (Çanakkale, Turkey) aği mountain spring water with physicochemical parameters
- Tez No: 343412
- Danışmanlar: PROF. DR. SELEHATTİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ağır Metal, ICP-OES, Fiziko-Kimyasal Parametre, Türkiye Su Standartları, Limit Değer, Heavy Metal, ICP-OES, Physiococemica, Turkey Wather Standards, Limit Value
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, Mayıs 2012 ? Şubat 2013 tarihleri arasında, Çan Ağı Dağı Kaynak suyunun farklı 5 noktasından kaynak suyu örnekleri alınarak ön işlemler uygulandıktan sonra kurşun (Pb), bakır (Cu), çinko (Zn), kadmiyum (Cd), nikel (Ni), demir (Fe), magnan (Mn) ve krom (Cr) ağır metallerinin miktarı İndüktüf Eşlemeli Plazma Optik Emisyon Spektroskopisi (ICP-OES) ile belirlendi. Aynı noktalardan alınan su örneklerinin fiziko-kimyasal parametreleri (pH, iletkenlik, sıcaklık), portatif multimetre cihazı ile ölçüldü. Ağır metal analiz sonuçları, Türkiye Su Standartları (TSE 266), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Topluluğu (EC) su standartları ile karşılaştırılarak Cu, Zn, Fe, Mn değerlerinin izin verilen değerler içinde olduğu; Pb, Cd, Ni, ve Cr derişimlerinin gözlenebilme limiti altında olduğu bulundu. Bakır, çinko, demir ve mangan metallerinin en yüksek konsantrasyon değerleri sırasıyla 0,007 ppm, 0,018 ppm, 0,058 ppm ve 0,014 ppm olarak gözlendi. Fiziko kimyasal parametreler Türkiye Su Standartları (TSE 266), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Topluluğu (EC) su standartları ile karşılaştırılarak elde edilen sonuçların limit değerlerin altında olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
In this study, between May-2012 and February -2013, quantity of heavy metals such as lead (Pb), copper (Cu), zinc (Zn), cadmium (Cd), nickel (Ni), iron (Fe), manganese (Mn) and chrome(Cr) have been determined by Inductively Couple Plazma and Optical Emission Spectrofotometer (ICP-OES) by taken examples from five different points of Çan Ağı mountain spring water after applied necessary pre-processing. Physicochemical parameters; ph, temperature, conductivity of water examples taken same points have been examined by portative parameters. When heavy metal analysis results compared to the standards of Turkey Water Standards (TSE 266), World Health Organization (WHO) and European Community (EU), it is found that the values of Cu, Zn, Fe, Mn are within allowed limit but the values of Pb, Cd, Ni, and Cr are undetection limits. The highest concentration levels of cupper, zinc, iron and manganese were 0,007 ppm, 0,018 ppm, 0,058 ppm ve 0,014 ppm respectively. When compared to the standards of Turkey Water Standards(TSE 266), World Health Organization (WHO) and European Community (EU), physico-chemical parameters were limits values.