Lüminesans yeni iki bileşiğin 1,3-dipolar azit alkin siklokatılma tepkimesi ile sentezi ve özellikleri
Synthesis and properties of two novel luminescent material via click chemistry
- Tez No: 377523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ALGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: BODIPY, 3-Triazol, Lüminesans, Kimyasal Işıma (Kemilüminesans), Adli Tıp, Enerji Aktarımı, Sentez Tasarımı, BODIPY, 3-Triazoles, Luminescence, Chemiluminescence, Forensic Science, Energy Transfer, Design of Synthesis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Lüminesans genellikle dıştan bir uyarıcı verilmek suretiyle oluşan uyarılmış haldeki ara-ürünün üzerinde mevcut bulunan fazla enerjinin çok az veya hiç ısı açığa çıkarmadan ışık olarak dış çevreye verilmesidir. Uyarılmış hal, tekli ise floresans, üçlü ise fosforesans olarak sonuçlanır. Lüminesans morötesi, görünür veya kızılötesi ışınları şeklinde gözlenebilir. Bu çalışmada, bilinmeyen yeni iki bileşik olan 1-(6-Metil-2,3-dihidroftalazin-1,4-dion)-3(4,4-Difloro-1,3,5,7-tetrametil-2,6-dietil-4-bora-3a,4a-diaza-s-indasen)-1,2,3-triazol (1a) ve 1-((1-(2-(2,5-Di (tiyofen-2-il)-1H-pirol-1-il) etil)-1H-1,2,3-triazol-4-il) metil)-1,4,7,10- tetraazasiklododekan (1b) 1,3-dipolar azit-alkin siklokatılma tepkimesi ile sentezlenmiş ve bu bileşiklerin yapı ve özellikleri spektroskopik yöntemlerle (UV-Vis, lüminesans -floresans, FTIR, NMR, kütle) aydınlatılmıştır. Hem bileşik 1a'nın kimyasal ışıma özelliği hem de bileşik 1b'nin metal iyonlarına karşı duyarlılığı denenmiştir.
Özet (Çeviri)
Luminescence is the emission of electromagnetic radiation (in ultraviolet (UV), visible (Vis) or infrared (IR) regions) with no or little heat, which is produced by the transition of an electronically excited state intermediate generated by the application of an external stimuli to a lower (ground) state in order to release the excess energy. If the electronically excited state returns to the ground state from the lowest singlet excited state, it is called fluorescence or if it returns from the triplet excited state, it is called phosphorescence. The light emitted may be in UV and Vis regions as well as in IR region. In this study, novel two compound, 1-(6-Methyl-2,3-dihydrophthalazyn-1,4-dione)-3(4,4-Difloro-1,3,5,7-tetramethyl-2,6-diethyl-4-bora-3a,4a-diaza-s-indacene)-1,2,3-triazoles (1a) and 1-((1-(2-(2,5-Di(thiophen-2-yl)-1H-pyrrol-1-yl)ethyl)-1H-1,2,3-triazol-4-yl)methyl)-1,4,7,10-tetraazacyclododecane (1b) via click chemistry were designed, synthesized, and characterized spectroscopically (UV-Vis, luminescence-fluorescence, FTIR, NMR, mass spectroscopy, Furthermore, was tested both compound 1a chemiluminescent properties and compound 1b was tested for sensitivity to the metal ions.