Arsa düzenleme yönetmeliğinin irdelenmesi ve yeniden düzenlenmesi
Analysing the regulation of land readjustment and proposing a new land readjustment regulation
- Tez No: 343426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Arsa ve arazi düzenlemesi, Uygulamada karlalan sorunlar, çözüm önerileri, Yeni yönetmelik, Land Readjusment, Problems of the LR Applications, Solution suggestions, New regulation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kırsal alanlardaki yaşam standartlarının düşüklüğü, istihdam olanaklarının azlığı ve kentsel alanların çekiciliği insanları kentsel alanlara göçe itmiştir. Bunun sonucunda da artan kentsel nüfusa bağlı olarak artan konut ihtiyacı ve bu nüfusun gereksinimlerini karşılayacak sosyal ve teknik altyapı gereksinimi ortaya çıkmıştır. İmar planları hazırlanarak bu gereksinimler modern şehirleşmenin gerektirdiği ilkeler doğrultusunda planlı bir şehirleşme ile sağlanmaya çalışılmaktadır. İmar planı uygulama yöntemlerinden arsa ve arazi düzenlemesi, planın uygulanmasındaki en etkili yöntemlerden biridir. Arsa ve arazi düzenlemesi planın bütüncül bir yaklaşımda uygulanabilecek bir uygulama aracı olmasına rağmen ilgili kanun ve yönetmeliklerin yeterince açık ve güncel olmaması, yasal boşlukların yer alması, idarelerin arsa ve arazi düzenlemesini kendi lehlerine yorumlayarak kendi çıkarları doğrultusunda uygulamaları bir takım sıkıntıları beraberinde getirmiş ve yapılan uygulamaların iptal edilmesine ve daha sancılı süreçlerin başlamasına sebep olmuştur.“İmar Kanunu'nun 18. Maddesi Uyarınca Yapılacak Arsa ve Arazi Düzenlemesi İle İlgili Esaslar Hakkındaki Yönetmelik”02.11.1985 yılında 18916 sayı ile Mükerrer Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir ve geçen yirmi sekiz yıllık süreçte herhangi bir güncelleme yapılmadan uygulanmaya devam etmektedir. Bu çalışmada arsa ve arazi düzenlemesi ile ilgili yürürlükte olan yönetmeliğin eksikleri, uygulama da karşılan sorunlar incelenmiş ve çözüm önerileri üretilmeye çalışılmıştır. Bu çözüm önerileri ışığında yeni bir arsa ve arazi düzenlemesi yönetmeliğinin yapılması öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
For years, people has immigrated to urban areas from rural areas due to the low standard of living and low employment opportunity on the rural areas, and also the attraction of urban areas. As a result of this, built-up areas requirement depending on the outcome of increasing urban population and, social and technical infrastructure requirements ensued. Development plans are designed on the purpose of fulfilling these requirements in line with the principles of modern urbanization. But, these requirements are fulfilled only if these development plans are applied properly. Land readjustment (LR) is one of the most effective methods in application of development plans and an application tool can be applied as an integrated approach. But problems like unclear and outdated regulations/laws, legal holes, producing solutions based on personal view (out of regulations/laws), manipulative comments made by administrations to profit from LR applications brought a set of problems in its wake, and caused cancellation of many previous applications and starting of a more painful period. LR are applied depend on the regulation which came in to force in 1985 by publishing on official gazette. But up to now, any update of this regulation hasn't been made. In this thesis study, the deficiencies of the current regulation and problems of the LR are analysed and solution suggestions are generated. Consequently ,a new LR regulation is proposed using these solutions.