Türkiye'de yaygın olarak yetiştirilen bazı patlıcan (Solanum melongena L.) çeşitlerine ait meyvelerin besin içeriklerinin karşılaştırılması
A comparative study of the nutrient composition of fruits of some eggplant (Solanum melongena L. ) cultivars commonly grown in turkey
  1. Tez No: 343427
  2. Yazar: MÜJGAN TOPUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAİK AHMET AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam fenolik madde, Solanaceae, Solanum melongena L, Patlıcan, Antioksidan, Poliamin, Yağ asidi, α-linolenik asit, Mineral, Total phenolic content, Solanaceae, Solanum melongena L, Eggplant, Antioxidant, Polyamine, Fatty acid, α-linolenic acid, Mineral
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de yaygın olarak yetiştirilen bazı patlıcan (Solanum melongena L.) çeşitlerine ait meyvelerin besin içeriklerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla aynı koşullarda yetişen 7 farklı patlıcan (Trabzon Kadife, Aydın Siyahı, Kadife Kemer, Kemer 27, Topan [Gümüşay], Süper Pala ve Pala 49) çeşidine ait meyve örneklerinin toplam fenolik madde (TFM) ve toplam flavonoid (TF) miktarları, antioksidan aktivite, mineral, yağ asidi, protein ve poliamin içeriği belirlenmiştir. Besin içeriği analizlerine göre çalışmamızda patlıcan çeşitlerinin ortalama TFM miktarı 1159,02 mg GAE/kg TA, TF miktarı ise 470,56 mg KE/kg TA olarak bulundu. Meyvelerin ortalama radikal temizleme aktivitesi (DPPH) 413,75 µmol TE/kg olarak belirlendi. En fazla miktarda (mg/kg TA) içerilen mineraller K (2331,87), Mg (283,34) ve P (146,63), en az miktarda içerilen mineral ise Cu (0,32) olarak belirlendi. En fazla içerilen yağ asidinin linoleik asit (% 44,96) olduğu saptandı. En fazla miktarda (mg/kg TA) bulunan amino asitler glutamik asit (219,74) ve aspartik asit (163,28), en az miktarda bulunan ise sistein (4,95) olarak belirlendi. Patlıcan çeşitlerine ait meyvelerde en fazla içerilen poliamin putresin (17,86 nmol/g TA) olarak saptandı. Elde edilen bilimsel veriler, patlıcan meyvesinin günlük diyetimizde önemsenecek düzeyde besin içeriğine sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine nutritional content in fruits of some eggplant (Solanum melongena L.) cultivars commonly grown in Turkey. For this purpose, we analyzed total phenolic (TFM) and total flavonoid (TF) contents, mineral, fatty acid, protein, polyamine composition and antioxidant activity in the fruit of seven eggplant cultivars (Trabzon Kadife, Aydın Siyahı, Kadife Kemer, Kemer 27, Topan [Gümüşay], Süper Pala, and Pala 49) grown under the same conditions. According to nutrient composition analyses, TFM content averaged 1159.02 mg GAE/kg and, TF content 470.56 mg KE/kg TA. Radical scavenging activity (DPPH) was calculated at 413.75 µmol TE/kg TA. The most abundant (mg/kg TA) minerals were K (2331.87), Mg (283.34), and P (146.63), while the least abundant was Cu (0.32). The most abundant fatty acid was linoleic acid (44.96 %). The most abundant (mg/kg TA) amino acids were glutamic acid (219.74), and aspartic acid, and the least abundant was cysteine. The most abundant (17.86 nmol/g TA) polyamine in the fruits of the eggplant cultivars was putrescine. Our results reveal that the nutrient composition of eggplant fruit is of significant importance to our daily diet.