Thermal treatment of several wood species grown in Iraq
Irak'ta yetişen bazı odun türlerinin ısıl muamelesi
- Tez No: 343578
- Danışmanlar: Prof. Dr. MEHMET HAKKI ALMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isıl işlem, Pinus brutia, Quercus infectoria, Platanus orientalis, mekanik özellikler, kimyasal özellikler, Thermal treatment, Pinus brutia, Quercus infectoria, Platanus orientalis, Mechanical properties, Chemical properties
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmanın amacı, Dohuk (Irak) ormanından temin edilen Pinus brutia (Kızılçam) Quercus infectoria oliv (Mazı Meşesi) ve Platanus orientalis. L (Doğu Çınarı) yetişen üç farklı ağaç türünün mekanik ve kimyasal özellikleri üzerine termal muamelelerinin etkisinin araştırılmasıdır. Bu türler 2 saat süre ile ve 200 °C sıcaklıkta termal muameleye tabi tutulmuĢtur. Mekanik özelliklerin belirlenmesinde eğilme mukavemeti ( MOE ve MOR ), kesme gücü, çekme mukavemeti, darbe eğilme, janka sertlik (teğet, radyal ve çapraz - kesit), şişme, şişmeye dayanıklılık verimliliği ve daralma testleri kullanıldı. Isıl işlem muamelelerinden sonra elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde numunelerin bir çoğunda mekanik özellikler azalırken, boyutsal kararlılığın arttığı gözlemlenmiştir. Kimyasal analiz SEM ve ATR-FTIR teknikleri kullanılmıştır. Hem mekanik hem de kimyasal özellikler muamele görmemiş örnekler ile karşılaştırılmıştır. Her üç ağaç türü için stabilite önemlidir, uygun bir ısıl işlem ile kullanılabilir. Ayrıca, ısıl işlem ahşap türleri, mobilya, kapılar, iç ve dış süsleme gibi bir çok uygulama için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine the effects of thermal treatment on mechanical and chemical properties of three wood species (Pinus brutia, Quercus infectoria oliv and Platanus orientalis. L), where obtained from Dohuk forestry in Iraq. Those species are subjected to thermal treatment for duration of 2 hours and a temperature of 200 ºC. In mechanical properties studied bending properties (MOE and MOR), shear strength, tensile strength, impact bending, janka hardness (tangential, radial and cross-section), swelling, anti-swelling efficiency and shrinkage are evaluated. Results showed that most of mechanical properties decreased. For chemical properties used (SEM and ATR-FTIR) analysis. Both mechanical and some chemical properties were compared to the untreated samples. All of the three wood species can be utilized using proper heat treatment, where stability is important. Also heat treatment wood species can be used for many applications like furniture, doors, interior and exterior decoration.