Bazı patojen bakterilerin ekzopolisakkarit (EPS) üretimi ile antibiyotik dirençliliklerinin incelenmesi
Exopolysaccaride (EPS) production and antibiyotik resistance of some pathogenic bacteria
- Tez No: 343723
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ BEYATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Patojen bakteriler, EPS, antibiyotik dirençliliği, agregasyon
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada Escherichia coli ATCC 11229, Escherichia coli ATCC 35218, Escherichia coli O157:H7, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Listeria monocytogenes ATCC 7644, Micrococcus luteus NRLL-B 4375, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Bacillus cereus RSKK 863, Bacillus subtilis RSKK 244, Bacillus megaterium RSKK 578, Salmonella enteritidis ATCC 13076 ve Salmonella typhimurium CCM5445 bakterilerini içeren toplam 12 adet patojen suşun EPS üretimi, asit ve safra dirençliliği, otoagregasyon, koagregasyon, farklı pH değerlerine tolerans yetenekleri ve antibiyotik dirençliliği belirlenmiştir. Tüm bakterilerde EPS üretimi gözlenmiştir. En yüksek EPS üretimi 48 saat sonunda P. aeuroginosa ATCC 27853 (68,8 mg/L) suşunda belirlenirken en düşük (15,5 mg/L) EPS üretimi B. cereus RSKK 863 suşunda tespit edilmiştir. Test edilen tüm suşların Tetrasiklin (%100) ve gentamisin (%92) antibiyotiklerine en yüksek duyarlılığı gösterdiği belirlenmiştir. Gentamisin (%92), ampisilin (%58) ve polimiksin (%58) antibiyotikleri patojen suşların yüksek duyarlılık gösterdikleri antibiyotikler olarak belirlenmiştir. Çalışılan bakterilerin otoagregasyon ve koagregasyon özellikleri belirlenmiştir. En yüksek (%62,96) otoagregasyon özelliği B. subtilis RSKK 244 suşunda, en v düşük otoagregasyon özelliğini E. coli O157:H7 suşunda (%6,12) belirlenmiştir. Suşların L.acidophilus ATCC 4356 suşu ile koagregasyon sonuçları değerlendirildiğinde en yüksek koagregasyon M. luteus NRRL-B4375 (%64), kültüründe belirlenmiştir. S. typhimurium CCM5445 suşunun düşük derecede (%14) koagregasyon gösterdiği tespit edilmiştir. Tüm suşların safra toleransı % 0,06; % 0,15 ve % 0,30 oranında safra içeren ortamlarda belirlenmiştir. Patojen suşların ortamda bulunan safrayı belirli bir seviyeye kadar tolere edebildiği belirlenmiştir. En düşük inhibisyon %0,06 safra konsantrasyonunda S. enteritidis ATCC 13076 (%8) belirlenmiştir. En yüksek inhibisyon %0,30 safra konsantrasyonunda B. subtilis RSKK 244 (%82) belirlenmiştir. Tüm bu sonuçlar irdelendiğinde test edilen patojen bakterilerin EPS üretimleri ile farklı pH derecelerine, safraya dirençlilik, otoagregasyon ve koagregasyon yetenekleri ile antibiyotik dirençlilikleri arasındaki ilişki gözlenmemiştir. Bilim Kodu : 203.1.023
Özet (Çeviri)
In this research, EPS production, acid and bile resistance, auto-aggregation, coaggregation, tolerence to different pH values and antibiotic resistance of totally 12 pathogen bacteria including Escherichia coli ATCC 11229, Escherichia coli ATCC 35218, Escherichia coli O157:H7, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Listeria monocytogenes ATCC 7644, Micrococcus luteus NRLL-B 4375, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Bacillus cereus RSKK 863, Bacillus subtilis RSKK 244, Bacillus megaterium RSKK 578, Salmonella enteritidis ATCC 13076 and Salmonella typhimurium CCM5445 strains has been determined. EPS production was seen in all bacteria. The highest EPS production was determined after 48 hours in P. aeuroginosa ATCC 27853 (68,8 mg/L). The lowest (15,5 mg/L) EPS production was determined after 48 hours in Bacillus cereus RSKK 863. Resistence of the strains to different antibiotics was tested. All of the tested strains showed the highest sensitivity to Tetracycline (100%) and Gentamicin (92%). Gentamicin (92%), Ampicillin (58%) and Polymyxin (58%). vii Auto-aggregation and coaggregation properties of the tested bacteria was determined. The highest (62.96%) auto-aggregation was seen in B. subtilis RSKK 244 strain and the lowest (6.12%) auto-aggregation observed in E. coli 0157:H7 strain. Tested bacteria were evaluated to the coaggregation with L.acidophilus ATCC 4356. The highest coaggregation occured in M. luteus NRLL-B 4375 (64%) culture. S. typhimurium CCM5445 showed the lowest degree of coaggregation (14%). Bile resistance of all of the strains was determined in the mediums containing 0.06%, 0.15% and 0.30% bile. Pathogen strains could tolerate the bile in the medium to a certain level. İn 0.06% bile concentration (37%) and the lowest inhibition was shown by S. enteritidis ATCC 13076 (8%). In 0.15% bile concentration, B. subtilis RSKK 244 showed the highest inhibition (82%). All of these results are evaluated and the relationship between EPS production by pathogenic bacteria and resistances to different pH, bile salts, autoaggregation, coaggregation and antibiotic resistances were not observed. Science Code : 203.1.023 Key Words : Pathogenic Bacteria ,EPS, Resistance of Bacteria, Agregasyon