Hastaların ameliyat öncesi süreçte hemşirelerden beklentileri
The expectation of the patients from nurses before operation process
- Tez No: 344205
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Surgery, Anxiety and Concern, Nursing, Expectation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Araştırma, ameliyat olacak hastaların ameliyat öncesi süreçte hemşirelerden beklentilerini belirlemek amacı ile tanımlayıcı tipte bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Araştırma evrenini; İstanbul ili, Anadolu yakasında bir eğitim ve araştırma hastanesinin Plastik Cerrahi, Ortopedi, Göz, KBB, Göğüs Cerrahi, Üroloji, Kadın Doğum, Genel Cerrahi, Beyin Cerrahi, Kalp Damar Cerrahi Servislerinde ameliyat olacak hastalar, örneklemini ise araştırma kriterlerine uygun, araştırmaya katılmayı kabul eden (n=330) hastalar oluşturdu. Hastalara araştırma hakkında bilgilendirme yapılarak, anket formu ve yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulandı. Veriler araştırmacı tarafından ilgili literatür ve tez danışmanı görüşleri doğrultusunda geliştirilen, iki bölüm ve toplam 30 sorudan oluşan anket formu kullanılarak toplandı. Araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan anket formu; yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, meslek gibi bireysel özelliklerini kapsayan 7 soru; ikinci bölümde ise, hastalığı, olacağı ameliyatı, ameliyat öncesi yapılacak işlemler, taburculuk ve evde bakım hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğu, bu bilgileri kimden aldığı, neler hissettiği, kaygı endişe ve beklentilerinin klinik hemşiresi tarafından ne kadarının giderildiğine yönelik 23 soru yer aldı.Veriler, SPSS 13,0 (Statistical Package of Social Sciences) istatistik paket programıyla değerlendirildi. Analizler Ki-kare testi ile yapılmıştır. Tüm analizler %95 güvenilirlik aralığın da (?=0,05) değerlendirildi. Bu değerden küçük p değeri için ?istatistiksel olarak önemli? , büyük değerler için ise ? istatistiksel olarak önemli değil? yorumu yapıldı. Hastaların hastalıkları, ameliyatı konusunda bilgiyi uzman hekimden, ameliyat öncesi hazırlıklar ve yapılacak işlemler hakkında bilgiyi hemşirelerden aldığı belirlendi. Hemşiresini tanıyan, ameliyat öncesi hazırlıklar ve yapılacak işlemler hakkında bilgi sahibi olan, taburculuk ve evde bakım eğitimi alan hastaların kaygı ve endişe düzeylerinde azalma görüldü. Anahtar Kelime: Cerrahi, Kaygı ve Endişe, Hemşirelik, Beklenti
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive one enforced to the patients who are in pre-operation period to identify their expectations from nurses. The population of research is the patients who will have an operation at Plastic Surgery, Orthopedy, Opthalmology, Otolaryngology, Thoracic Surgeon, Urology, Gynaecology, General Surgery, Brain Surgeon and Cardiovascular Surgery services of training and research hospital at Anatolian side of Istanbul and the sample is formed patients who would like to attend and in conformity with the criteria of research (n=330). The patients were informed about research and survey and face-to-face meeting technics were applied. Data was gathered with survey has two part and 30 questions by researcher according to literature and reviews of thesis advisor. Survey contains 7 questions are about personal characteristics birth place, gender, marital status, education level, occupation, social security at the first part and at the second part, 23 questions are about illness, type of operation, processes before operation, knowledge level of patient about discharge criteria and home care, the person who informed the patient about them, feelings of patient, how much the clinic nurse meets expectation of the patient. Data was evaluated on SPSS 13,0 (Statistical Package of Social Sciences) by researcher. Analyzes were done according to Chi-Square Test. All of the analyzes were summed up on 95% confidingness interval (g=0,05). P value which is smaller than that value was accepted as `?statistically significant?? and the values are bigger than that value were accepted as `?statistically unsignificant?? According research; the patients inquire information about illness and type of operation from specialist physician and information about processes before operation and during the operation from nurses. The decrease was observed on level of concern of patients who know their nurses, were informed about operation by nurses had an education about discharge criteria and home care.