İşitsel nöropatili olgularda kontralateral supresyon uygulayarak efferent sistemin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 344237
  2. Yazar: MÜRTEZA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ŞERBETÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: ANSD, kontralateral supresyon, MOK eferent sistem, Auditory Neuropathy, Contralateral Suppression, MOK Efferent system
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: İşitsel nöropatinin medial olivokoklear efferent sistem aktivitesi üzerine olan etkilerini TUOAE ve kontralateral supresyon kullanarak test etmek amaçlandı. İşitsel nöropatili olgularda kontralateral supresyon uygulayarak efferent sistem değerlendirildi. Yöntem: En az üç frekansta 3 dB ve üzerinde emisyonları bulunan ve orta kulak problemi saptanmayan on bir bilateral işitsel nöropatili gönüllü olguyla çalışma grubu oluşturuldu. İşitmesi tamamen normal olan ve orta kulak problemi bulunmayan on bir gönüllü olgu ile kontrol grubu oluşturuldu. Her iki grupta ipsilateral kulağa 80±3 dB şiddetinde linear transient klik uyaran, kontralateral kulağa ise linear stimulus modunda 60 dB SPL şiddetinde geniş bant gürültü gönderilerek ipsilateral kulağın gürültü uyaranı varken ve yokken TUOAE ölçümleri gerçekleştirildi. Bulgular: Her iki grup arasında yaş ve cinsiyet yönünden anlamlı bir fark bulunmadı. ANSD ve kontrol grupları arasında supresyon değerleri karşılaştırıldığında oldukça anlamlı fark gözlendi. Her iki grupta da supresyon değerleri bakımından sağ ve sol kulaklar arası anlamlı fark saptanmadı. Her iki grupta da supresyon değerleri bakımından cinsiyetler arasında anlamlı fark saptanmadı. ANSD grubunun KLS öncesi ve sonrası TUOAE amplitüdleri birbirleriyle karşılaştırıldığında tüm frekanslarda KLS sonrası amplitüdlerin arttığı görüldü. Bu artış 2 kHz dışındaki frekanslarda istatistiksel olarak anlamlı değildi. Kontrol grubu TUOAE amplitüdleri karşılaştırıldığında ise KLS sonrası tüm frekans amplitüdlerinde düşme olduğu görüldü. Bu düşme istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: ANSD olgularında KLS uygulandığında anlamlı bir supresyon gözlenmemektedir. Kontrol grubunda KLS uygulandığında ise oldukça anlamlı supresyon görülmektedir. İşitsel nöropatili olgularda supresyon gözlenmemesi, afferent sistemin işlevsel olmamasından kaynaklanabileceği gibi hem afferent hem de efferent sistemin işlevselliğini yitirmesine bağlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to examine the effects of auditory neuropathy on medial olivocochlear efferent system activity by using TEOAE and Contralateral Suppression (CLS). Thus, contralateral suppression was performed to evaluate the efferent system in patients with auditory neuropathy. Materials and Methods: A group of eleven patients with auditory neuropathy who has emissions of 3 dB or more for at least 3 frequenc and normal middle ear function as well as eleven voluntery group of subject with normal hearing and normal middle ear function were involved in this study. While 260 linear transient stimulus of 80±3 dB intensity were presented to ipsilateral ear, broad band noise at 60 dB SPL intensity with linear stimulus were given to contralateral ear in both groups. Then, TEOAE measurements were performed when there was noise stimuli of ipsilateral ear and there was not. Results: No significant difference was found between the two groups, in terms of gender and age. When suppression values were compared between ANSD and control groups, significant difference was found in all frequencies. There was no significant difference between right and left ears regarding the values of suppression in both groups. There was no significant difference found between gender regarding the values of suppression in both groups. When KLS were compared with and without noise TEOAE, amplitudes at all frequencies after KLS were increased in ANSD group. However, this increase wasn?t statistically significant in all tested frequency bands, except for 2000 Hz. When TEOAE amplitude were compared in control group, decrease in amplitudes at all frequencies after KLS were observed. This decrease was statistically significant in all tested frequency bands. Conclusion: No significant suppression effect was found when KLS is performed to patients with ANSD. However, significant suppression was found when KLS is performed in patients with control. It can be concluded that the afferent and efferent system functions may not perform properly in patients with ANSD.