Türkiye'de kırsaldan kente göç ve güvenlik ilişkisi: 1980-2010
From rural to urban migration and security relations in Turkey: 1980-2010
  1. Tez No: 344345
  2. Yazar: MEHMET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ KUYAKSİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal, Kent, Göç, Suç, Rural, Urban, migration, Crime
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bireylerin veya grupların yerleşme alanlarından çeşitli nedenlerle uzak veya yakın başka alanlara gerçekleştirdikleri uzun süreli yer değişikliği hareketleri şeklinde tanımlanan ve insanlık tarihinin en eski zamanlarından beri var olan göç, tüm canlıların hayatlarını daha iyi şartlarda sürdürebilmeleri ya da yaşamlarını devam ettirebilmelerinin ön koşulu olarak, çeşitli nedenlerle gerçekleştirilen bir yer değiştirme hareketidir. İlkel çağlarda doğal afetler, beslenme ihtiyacını ya da temel yaşam gereksinimlerini karşılayamama gibi nedenlerle göç eden insanlar, daha sonraları çoğunlukla ekonomik ve siyasi nedenlerle ülke içerisinde veya uluslararası düzeyde göçlerini sürdürmüşlerdir. Kentleşme ve kentleşme sürecinde göç ve suçluluk arasındaki ilişkilerin varlığı yadsınamaz. Kentlerin sosyal yapısının suçluluk üzerindeki ve suçluluğu artırıcı yöndeki etkileri oldukça fazladır. Kentleşme sürecinde suçluluk oranının artmasında suça etki eden faktörler yanında göç faktörü ve göçün etkilediği faktörlerde yer almaktadır. Suça etki eden bazı faktörler arasında; sosyal akıcılığın hızlanması, sosyal kontrol mekanizmasının bozulması, sosyal normların etkisinin azalması, farklı sosyo-kültürel yapıdaki insanların bir araya gelmesi, çeşitli sebeplerle bir suç alt kültürünün teşekkülü gibi faktörler yer almaktadır. Göçün etkilendiği bazı faktörler ise; nüfus artışı, ekonomik sebepler, eğitim, kültür, sağlık gibi kamusal hizmetlerden faydalanma isteği ve ulaşım, haberleşme ve enformasyon ağındaki gelişmeler şeklindeki itici, çekici ve iletici nedenler şeklinde sıralayabiliriz. Bunların yanı sıra göçe etki eden diğer faktörler arasında; kan davası, toplumsal baskı ve terör olayları gibi faktörler de bulunmaktadır. Bu nedenlerden dolayı, kentleşme, göç ve suç konularının birlikte analiz edilmesi gerekmektedir. Kentlerdeki nüfus yoğunluğunun ve göç nedeniyle meydana gelen sorunların çokluğu suç eylemine büyük imkânlar sağlamaktadır. Kentleşme sürecinde ihtiyaçların çeşitlenmesi ve artması yanında, ekonomik düzeydeki farklılıklar, sosyal huzursuzluklara neden olmaktadır. Bu durumda kişilerin yapılarında bulunan suç eğilimini açığa çıkartan ortamları oluşturmaktadır. Kentleşme sürecinde bir sosyal yapıdan diğer bir sosyal yapıya geçiş, suç eğilimindeki farklılıkları ve aynı zamanda sosyal yapıdaki farklılıkları beraberinde getirmektedir. Çarpık kentleşme kontrolsüz göçü meydana getirmekte, kontrolsüz göç de suç eğilimini oluşturmaktadır. Böylelikle dengesi bozulan bir toplumsal yapı meydana gelmektedir. Toplumsal suçlar, bireysel yasa dışı davranışlar, kalabalıkta kaybolma, takipten kurtulma, önleyici kolluk hizmetlerinin etkinliğinin zayıflaması, karmaşık kent çevresi ile bütünleşmede başarısızlık, toplumsal beklentilerin gerçekleşmemesinden doğan düş kırıklıkları; kentin, tüketici ve yabancılaştırıcı etkileri altında toplumdan kopmanın ve dışlanmanın ifadesi ?suçluluk? olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada sosyolojik açıdan göç olgusu, ülkemizde yaşanan iç ve dış göç hareketleri değerlendirilmiştir. Çalışma literatüre dayalı bir çalışma olup, birincil kaynaklardan daha çok ikincil kaynaklardan faydalanılmıştır. Çalışmada yoğunluk son yıllarda önemi artarak karşımıza çıkan ve ülkemizi bir çok yönden etkileyen iç göç sorunları üzerine odaklanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Existing since the very early times in the history of human beings, migration is the act of changing place, committed by all living things because of various reasons for the continuation their lives in better conditions or as a prerequisite for the maintenance of their lives. Having migrated in early ages because of disasters or because they can not meet their needs for food or their basic needs, human beings continued migrating inside the country or internationally due to the reasons which are often economic and political. Urbanization and the urbanization process can?t be denied the existence of the relationship between immigration and criminality. Impact on the direction of guilt and guilt enhancing the social structure of cities is quite high. The factors affecting the increase in the rate of crime in the process of urbanization, migration to the guilt factor and factors are affected by migration. Crime of some of the factors that affect the social fluency accelerated degradation mechanism of social control, the waning influence of social norms, to meet people from different socio- cultural structure, for various reasons, are factors such as formation of a criminal sub- culture. If some of the factors that influenced the migration, population growth, and economic reasons, education, culture, health care, and a request for public services such as transportation, communication and information network developments driving the shape, attractive, and conducting the reasons listed in the form. Of migration, as well as other factors that affect the blood 's case, there are factors such as social pressure, and terrorism . For these reasons, urbanization, migration and crime issues need to be analyzed together. Majority of the urban population density and migration problems caused by criminal activity provides great opportunities. The process of urbanization and the increasing diversification of needs, as well as differences in economic levels, social causes uneasiness. In this case, the tendency to emit their bodies, the media constitute a crime. The process of urbanization, social structure, social structure, another pass, the difference tend to crime, and also brings about differences in social structure. Give rise to uncontrolled migration to urban sprawl, uncontrolled immigration is a crime trend. Thus, the social structure is composed of a deteriorating balance. Social crime, illegal individual behavior, the crowd lost, follow-up, survival, weakening the effectiveness of preventive policing, integration with complex urban environment, failure, frustrations arising from social expectations materialize, the city, the consumer and the alienating effects of dissociation and exclusion from society under the words ?guilt? as emerges. In this study, the phenomenon of migration from a sociological perspective, internal and external migration movements in our country evaluated. The study is based on the literature and it benefits from primary and secondary resources. This study focuses on the problems of internal migration which our country has encountered with increasing importance in the last years and affecting our country in many ways.