Güvencesizlik ve işçi sınıfı oluşumu: Antalya turizm işçilerinin sınıf deneyimi olarak güvencesizlik
Precariousness and working class formation: Precariousness as a class experience of tourism workers in Antalya
  1. Tez No: 344416
  2. Yazar: COŞKU ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL ERKUŞ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Political Science, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf oluşumu, tarihsel maddeci sınıf kuramı, kapitalizm, neoliberalizm, güvencesizlik, Antalya, turizm işçileri, Class formation, historical materialist class theory, capitalism, neoliberalizm, precariousness, Antalya, tourism workers
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu tez, işçi sınıfı oluşum sürecinde güvencesizliğin rolünü Antalya?da turizm sektöründe çalışan işçilerin güvencesizlik deneyimleri özelinde ele almayı amaçlamaktadır. Tarihsel maddeci sınıf kuramı, sınıfı tarihsel-toplumsal süreçlerde, bir birleriyle diyalektik ilişkiler içerisinde oluşan, dinamik bir kavram olarak ele almaktadır. Dolayısıyla, belirli bir tarihsel süreçte sınıf oluşumu üzerine kafa yorabilmek için, kapitalist sömürü ilişkilerinin yapısal özelliklerinin yanı sıra o dönemin özgüllükleri de hesaba katılmalı ve böylece o dönemde kurulan diyalektik ilişkiler ve mücadele biçimleri ortaya konmalıdır. Çalışmada, neoliberal emek piyasalarındaki dönüşümün bir ürünü olan ve emek süreçlerinden öte bir yaşam biçimi haline gelen güvencesizlik, günümüz işçi sınıfı oluşum sürecinin kurucu faktörlerinden bir tanesi olarak ele alınmaktadır. Güvencesizlik, çalışmada tarihsel süreçlerin ürünü ve bir istihdam biçiminden öte yaşamın ve bilincin bütününde kendini hissettiren bir kavram olarak ele alınmaktadır. Buna bağlı olarak, emek süreçlerinde neoliberal faktörlerin temsili özellikleriyle kendi özgüllüklerini bir arada barındıran turizm sektöründeki işçilerin güvencesiz istihdam biçimlerinin tezahürleri, çalışma yaşamlarının yanı sıra gündelik yaşam deneyimlerinde ve bilinçlerinde işçilerin kendi anlatılarına referansla sorgulanmaktadır. Bu çalışma bağlamında, Antalya?nın Kemer, şehir merkezi, Kundu, Belek, Side ve Alanya bölgelerinde üç yıldızlı veya daha büyük konaklama işletmelerinde çoğunluğu mevsimlik çalışan toplam 42 turizm işçisiyle, yarı-yapılandırılmış sorulardan oluşan derinlemesine mülakatlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the role of precariousness in the process of working class formation with specific reference to the experiences of tourism workers in Antalya. Historical materialist approach conceieves class as a dynamic term being formed within the historical and social processes and within intra and interclass relationships. Therefore, in order to come to terms with the class in a specific historical process, besides the structural characteristics of capitalist relations of exploitation, historical specificities of the given period should be taken into account so that the dialectical relations and forms of struggle in that period can be revealed. In this study, precariousness that is a product of neoliberal transformation of labour markets and that turns into a life style beyond a labour process is regarded as one of the constitutive factors of the working class formation process of the current era. Accordingly, manifestations of the precarious employment forms of the workers in the tourism sector which hold the representative characteristics of the neoliberal factors and its own specificities together in the labour processes are questioned by referring to the workers? own stories in their in their working life as well as daily life experiences and consciousness. Within the context of this study in depth interviews composed of semi-structured questions have been carried out with 42 tourism workers working in three or more star hotels of six touristic regions of Antalya which are Kemer, city centre, Kundu, Belek, Side and Alanya.