8-14 yaş arası erkek ve kız yüzücülerin antropometrik ve somatotip yapılarının incelenmesi
Boys and girls between the ages of 8-14 swimmers anthropometric and somatotype analysis of structures
- Tez No: 344489
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. VEDAT AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antropometri, Somatotip, Yüzme, Erkek, Kız, Anthropometry, Somatotype, Swimming, Girls, Boys
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı; 8-14 yaş arası performansa dönük kız ve erkek yüzücülerin, antropometrik ölçümlerle somatotip yapılarının belirlenmesidir. Diğer amacımız genç yüzücülere özgü temel yapı faktörlerini belirlemek ve bu faktörler sayesinde 8-14 yaş arası performansa dönük kız ve erkek yüzücülerin antropometrik ve somatotip yapılarında anlamlı bir farklılık olup olmadığını araştırılmıştır. Bu araştırma betimsel araştırma kapsamına giren, survey (alan tarama) yöntemine uygun yapılmıştır. Bu çalışmaya Trabzon ilinde yüzme sporuyla uğraşan ve yaş ortalamaları 11±1 yıl olan performansa dönük 51 kız ve 85 erkek sporcu olmak üzere toplam 136 yüzücü gönüllü olarak katılmıştır. Genç yüzücülerin genel boy ortalamaları 140,43±11,78 cm, ağırlık ortalamaları ise 38,45±11,66 kg olarak bulunmuştur. Çocuk yüzücülerin deri kıvrımı kalınlığı ölçümlerinden, triceps Dkk değerleri kız yüzücüler (n= 51)için 14,36±5,17 mm ve erkek yüzücülerin (n= 85) ise 13,14±5,57 mm? dir. Subscapula Dkk değerleri kız yüzücüler (n= 51) için 9,83±5,62 mm ve erkek yüzücülerin(n=85) ise 8,33±4,40 mm; Supraspinal Dkk kız yüzücüler(n= 51) için 8,29±5,63 mm ve erkek yüzücüler(n= 85) 6,87±4,58 mm; calf Dkk ise kız yüzücüler(n= 51) için 17,94±6,53 mm ve erkek yüzücüler(n= 85) için ise 17,13±6,22 mm olarak bulunmuştur. Çevre ölçümlerinden calf çevre ölçümü değerleri kız yüzücüler(n= 51) için 29,89±3,43 cm ve erkek yüzücüler(n= 85) için 29,55±3,82 cm; fbiceps çevre ölçümü değerleri ise kız yüzücüler(n= 51) için 23,11±3,13 cm ve erkek yüzücüler(n= 85) için ise 22,73±3,57 cm olarak bulunmuştur. Genişlik ölçümlerinden dirsek genişliği değerleri kız yüzücüler(n=51) için 5,38±,56 cm ve erkek yüzücüler(n= 85)için 5,50±,59 cm; diz genişliği değerleri ise kız yüzücüler(n= 51) için 8,36±,71 cm ve erkek yüzücüler(n=85) için ise 8,58±,75 cm olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılan yüzücülerin somatotiplerinin belirlenmesi için boy, ağırlık, deri kıvrımı kalınlıkları, çevre ve genişlik ölçümleri olmak üzere 11 antropometrik ölçü alınmıştır. Somatotip özelliklerin belirlenmesinde Heath-Carter yöntemi kullanılmıştır. Ölçümlerin istatistiksel analizleri SPSS 17,0 programında yapılmıştır. Cinsiyetler arası karşılaştırma yapmak için Bağımsız t-testi uygulandı. Bu analizler sonucunda ise istatistiki olarak iki cinsiyet arasında anlamlı bir fark görülmemiştir (p> 0,05). Kız yüzücülerin somatotip değerleri 3,78?4,39?2,27 ve erkek yüzücülerin somatotip değerleri ise 3,32?4,30?2,71 olarak bulunmuştur. Somatokart üzerinde her iki cinsiyetteki yüzücülerin somatotiplerini değerlendirdiğimizde bu yaş grubundaki genç yüzücülerin somatotip yapıları endomorfik- mezomorf alanda yoğunlaştığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the somatotype functions of girls and boys swimmers of 8-14 age group by anthropometric measurements; enable determining basic structural factors of young swimmers, and thanks to such factors to determine the physical characteristics of young children at the age of 8-14 who are interested in swimming and see whether there is a significant difference between the anthropometric and somatotype structures of male and females swimmer. This research is carried out in accordance with survey method which is deemed in the scope of descriptive research method. 51 female, 85 male, a total of 136 performance swimmers age mean of whom is 11±1 years voluntarily participated in this research from Trabzon. The mean height of young swimmers is 140.43±11.78 cm and their weight mean is 38,45±11,66 kg. The skinfold thickness measures of young swimmers showed that female swimmers (n= 51) have 14,36±5,17 mm triceps skinfold thickness while male swimmers have (n=85), 13,14±5,57 mm. Subscapular skinfold thickness for female swimmers (n=51) is 9,83±5,62 mm and 8,33±4,40 mm for male swimmers (n=85). Supraspinal skinfold thickness for female swimmers (n=51) is 8,29±5,63 mm and 6,87±4,58 mm for male swimmers (n=85). Calf skinfold thickness is 17,94±6,53 mm for female swimmers (n=51) and 17,13±6,22 mm for male swimmers (n=85). As for girths calf measure values is 29,89±3,43 cm for female swimmers (n=51) and 29,55±3,82 cm for male swimmers (n=85); fbiceps is 23,11±3,13 cm for female swimmers (n=51) and 22,73±3,57 cm for male swimmers (n= 85). As for width measures, the elbow width for female swimmers (n=51) is 5,38±,56 cm while it is 5,50±,59 for male swimmers (n=85); knee width is 8,36±,71 cm for female swimmers (n=51) and 8,58±,75 cm for male swimmers (n=85). İn order to determine the somatotypes of swimmers participating in the research, 11 anthropometric measures of swimmers are considered including, height, weight, skinfold thickness, girth and width. Health-Carter method is used for determining the somatotype characteristics. Statistical analyses of measures are made in SPSS 17.0 program. Independent-Samples t-test is applied in order to make comparison between genders. Upon the analyses no significant difference is observed between sexes. (p> 0,05). Somatotype values of female swimmers are found to be 3,78?4,39?2,27 while somatotype values of male swimmers are 3,32?4,30?2,71. The observation of somatotypes of on somatocart proved that young swimmers in this age range somatotype structures are intensified in endomorphic mesomorph field.