8-14 yaş arası obezite tanılı hastalarda, serum vitamin B12 ve folik asit düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum vitamin B12 and folic acid levels in patients aged 8–14 years diagnosed with obesity
  1. Tez No: 990536
  2. Yazar: SABRİ DURUKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN MIHÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, Çocuk, Folik asit, Obezite, Vitamin B12, Vücut kitle indeksi, Adolescent, Body mass index, Child, Folate, Obesity, Vitamin B12
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 8–14 yaş arası obezite tanısı alan çocuklarda serum vitamin B12 ve folik asit düzeylerinin değerlendirilmesi, sağlıklı akranlarla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda izlenen 8-14 yaş arası toplam 200 çocuk dahil edilmiştir. Obez grup (n=100) ve yaş ve cinsiyet açısından benzer sağlıklı kontrol grubu (n=100) oluşturulmuştur. Tüm olgularda antropometrik ölçümler yapılmış, VKİ ve VKİ z skorları hesaplanmıştır. Serum vitamin B12 ve folik asit düzeyleri laboratuvar analizleri ile değerlendirilmiştir. Veriler yaş gruplarına (8-10 yaş ve 11- 14 yaş) ve cinsiyete göre analiz edilmiştir. İstatistiksel analizlerde uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanılmış, p<0,05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Obez grubun serum vitamin B12 (306,5 ng/L) ve folik asit (7,7 μg/L) ortanca değerleri, sağlıklı gruba (sırasıyla 485,5 ng/L ve 8,6 μg/L) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu (sırasıyla p<0,001 ve p=0,015). Ayrıca obez grupta B12 (%12,0) ve folik asit (%17,0) eksikliği sıklığı, sağlıklı gruba göre anlamlı derecede daha yüksekti (p<0,001). VKİ z skoru ile vitamin B12 düzeyleri arasında orta düzeyde negatif bir ilişki (r=−0,441; p<0,001), VKİ z skoru ile folik asit düzeyleri arasında ise zayıf negatif bir ilişki belirlenmiştir (r=−0,193; p=0,006). Yaş gruplarına göre incelendiğinde, serum vitamin B12 düzeyleri her iki yaş grubunda da (8-10 ve 11-14 yaş) obez çocuklarda kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede düşük saptandı (sırasıyla p=0,001 ve p<0,001). Buna karşın folik asit düzeylerinde 8-10 yaş grubunda anlamlı bir fark gözlenmezken (p=0,170), 11- 14 yaş grubundaki obez çocuklarda düzeyler belirgin şekilde düşük bulundu (p<0,001). Obez çocuklarda 11-14 yaş grubunda vitamin B12 ve folik asit düzeylerinin 8-10 yaş grubuna göre anlamlı olarak daha düşük olduğu saptanmıştır (vitamin B12 için p=0,001; folik asit için p<0,001). Vitamin eksikliği sıklığı açısından en riskli grubun 11-14 yaş grubu obez çocuklar olduğu (B12: %16,1; Folik asit: %25,8); ayrıca obez grupta yaş arttıkça her iki vitamin düzeyinin de anlamlı şekilde azaldığı belirlendi r=-0,341 ve r=-0,417). Obez grupta vitamin B12 ve folik asit düzeyleri açısından kız ve erkek çocuklar arasında anlamlı fark izlenmemiştir (sırasıyla p=0,096 ve p=0,387). Sonuç: Çalışmamızın bulguları, çocukluk çağında obezitenin yalnızca kilo artışı ile sınırlı kalmayıp vitamin B12 ve folik asit düzeylerini de olumsuz etkilediğini göstermektedir. Özellikle adölesan dönemde obez çocuklarda bu vitaminlerin daha yakından izlenmesi ve beslenme yaklaşımlarının bu doğrultuda düzenlenmesi klinik açıdan önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate serum vitamin B12 and folate levels in children aged 8–14 years diagnosed with obesity and to compare these levels with those of healthy peers. Materials and Methods: A total of 200 children aged 8–14 years who were followed at the Department of Pediatrics, Akdeniz University Faculty of Medicine, were included in the study. The study population consisted of an obese group (n=100) and an age- and sex-matched healthy control group (n=100). Anthropometric measurements were obtained for all participants, and body mass index (BMI) and BMI Z-scores were calculated. Serum vitamin B12 and folate levels were assessed using laboratory analyses. Data were analyzed according to age groups (8–10 years and 11–14 years) and sex. Appropriate parametric and nonparametric statistical tests were applied, and a p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: Median serum vitamin B12 (306.5 ng/L) and folate (7.7 μg/L) levels were significantly lower in the obese group compared with the healthy controls (485.5 ng/L and 8.6 μg/L, respectively; p<0.001 and p=0.015). The prevalence of vitamin B12 (12.0%) and folate (17.0%) deficiency was also significantly higher in obese children than in controls (p<0.001). BMI Z-score showed a moderate negative correlation with vitamin B12 levels (r=−0.441, p<0.001) and a weak negative correlation with folate levels (r=−0.193, p=0.006). When analyzed by age groups, serum vitamin B12 levels were significantly lower in obese children compared with controls in both the 8–10 and 11–14 age groups (p=0.001 and p<0.001, respectively). In contrast, folate levels did not differ significantly between groups in the 8–10 age group (p=0.170) but were markedly lower in obese children aged 11–14 years (p<0.001). The obese group, children aged 11–14 years had significantly lower vitamin B12 and folate levels than those aged 8–10 years (p=0.001 and p<0.001, respectively). The highest prevalence of vitamin deficiency was observed in obese children aged 11–14 years (vitamin B12: 16.1%; folate: 25.8%). Additionally, increasing age was significantly associated with decreasing vitamin B12 (r=−0.341) and folate levels (r=−0.417) in the obese group. No significant differences were found between girls and boys in terms of vitamin B12 or folate levels among obese children (p=0.096 and p=0.387, respectively). Conclusions: These findings indicate that childhood obesity is associated not only with increased body weight but also with adverse effects on vitamin B12 and folate status. Closer monitoring of these vitamins, particularly in obese adolescents, and the implementation of targeted nutritional interventions may be clinically important.