Kars ve çevresindeki Urartu yazıtlarında geçen yer isimlerinin lokalizasyonu
The localization of the palce names in Urartian inscriptions in Kars neighbourhood
  1. Tez No: 344559
  2. Yazar: ALİ DERNEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Urartu, Yazıt ve Lokalizasyon, Urartian, Scripture and Location
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalışmamızda Kars çevresinde (Ardahan Iğdır Kars) yer alan Urartu Yazıtlarındaki yer adlarının lokalizasyonu yapılmıştır. Önceki çalışmalarda yapılan lokalizasyonlar birbiriyle karşılaştırılarak daha kesin bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. Bir önceki araştırmalardan faydalanılarak hazırlanan çalışmanın daha sonraki çalışmalara da kaynaklık yapabileceği kanaatindeyim. Çalışmada bölgedeki yazıtlarda adı geçen yer adlarının daha önce dağınık haldeki hali bir araya getirilerek bir rehber eser oluşturulmaya çalışılmıştır. Kuzey Doğu Anadolu da varlığı görülen Urartuların yaşadığı yerler hakkında fikir veren eser bu bölgede araştırma yapacak araştırmacıların Urartuların hâkimiyet alanı hakkında fikir sahibi olmalarında etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
In our study, the localization of the place names in Urartian scriptures in Kars neighbourhood (Ardahan Iğdır Kars) were made. It has been aimed to reach a more certain result by comparing the localizations having been done in the previous studies.We believe that the study which has been carried out by benefiting from the previous studies will be reference for the following studies. It has been tried to form a guide study by bring together all the scattered place names which are mentioned in the scriptures in the region. This study gives idea about the places in which Urarus lived in Northeastern Anatolia and it will be beneficial in being reference in terms of dominance area of Urartus for the researchers who will research in this region.