Oscar Wilde's female plays: Arrival of new woman into the world of old woman
Oscar Wilde'in kadın oyunları: Eski kadının dünyasına yeni kadının varışı
- Tez No: 344560
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Oscar Wilde, Victorian Period, New Woman, Feminism, Oscar Wilde, Viktorya Dönemi, Yeni Kadın, Feminizm
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Oscar Wildeın Kadın Oyunları: Eski Kadının Dünyasına Yeni Kadının Varışı başlıklı tez, giriş bölümü, üç ana bölüm ve sonuç bölümü olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır. Oscar Wildeın oyunlarındaki kadın karakterleri tarihsel ve betimleyici bir bakış açısıyla inceleyen çalışmada, gelenek ve göreneklerle şekillendirilmiş ve erkeğin kadına üstün olduğu Viktorya toplumunu derinden sarsan ve bir dönüm noktasına yol açan Yeni Kadın kavramı üzerinde durulmuştur. Giriş bölümünde tarih boyunca kadının erkekle eşit olma çabaları ve bu yolda verdiği mücadele ele alınmıştır. Birinci bölümde bu çalışmanın temel konusu olan yeni kadın kavramının ortaya çıkmaya başladığı Viktorya toplumu detaylı bir şekilde resmedilmiştir. Toplumdaki eşitlik kavramlarından esinlenen Wildeın kadının erkek egemenliğinden kurtulmasına sağladığı katkı yadsınamaz bir gerçektir. Bu yüzden feminizmin de eski zamanlardan günümüze kadar gelişi ele alınmıştır. İkinci bölüm Wildeın ailesindeki ve toplumdaki yaşantısına yer veren biyografik bir değerlendirmedir. Ayrıca, Wildeın aile hayatı, evliliği, eğitimi ve eşcinselliği gerçek hayatında kadınlarla olan ilişkilerinin eserlerine nasıl yansıdığına vurgu yapılarak ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Üçüncü bölüm Wildeın önemli oyunlarından Lady Windermereın Yelpazesi, Ehemmiyetsiz Bir Kadın ve Salomeun incelenmesini içermektedir. Kadın karakterlerin üzerine kurulu olan ve adını kadın karakterlerden alan bu oyunlar, kadınların erkek egemen toplum tarafından kendilerine empoze edilen eski kadın rollerinden kurtularak yeni kadına dönüşmeleri açısından analiz edilmiştir. Sonuç olarak, sosyalist bir yazar olan Oscar Wilde ilk sahnelendiğinde skandal olarak nitelendirilen oyunları sayesinde yaşadığı dönemde kadınların özellikle de yeni kadının yükselişine ve gelişimine çok büyük katkı sağladığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of an introductory part, three main chapters and a conclusion. Entitled Oscar Wildes Female Plays: Arrival of New Woman into the World of Old Woman, this historical and descriptive thesis is designed to examine the female characters of Oscar Wildes plays with consideration paid to the new woman, a term which came as a shock and breakthrough into Victorian society shaped and formed by the traditions and customs privileging the men over women. The introduction is devoted to the struggle of woman throughout history to become equal with man. The first chapter gives an elaborate picture of the Victorian society, in which the new woman as the essential aspect of this study started to appear. Inspired by the concepts of equality in the society, Wilde is often credited with having contributed to the emancipation of women from male dominance. Therefore, feminism is also portrayed on the whole from the ancient times to the present. The second chapter is biographic in that it gives place to Wildes life at home and in society. Also, Wildes family life, marriage, education as well as homosexuality are elaborately examined, placing the emphasis on the reflections of his real-life interactions with women into his works. The third chapter offers an analysis of Wildes leading plays, Lady Windermeres Fan, A Woman of No Importance and Salome. These three plays based and named on female characters are analyzed in terms of the female characters attempts to undress their roles as old women imposed on them by the male-dominated society and to turn themselves into new woman. It has been concluded that Wilde, as a socialist playwright, contributed a lot to the rise and development of woman in his age thanks to his plays, which were taken scandalously when they were first staged.